«Ενίσχυση ρευστότητας και επενδύσεις θα μας βγάλουν από την κρίση»

Άρθρο του Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Κογιουμτσή στην "Κυριακάτικη Kontra News".

Άρθρο του Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκου Κογιουμτσή στην "Κυριακάτικη Kontra News".


Παρά την εκπτωτική περίοδο, η αγορά συνεχίζει να κινείται σε «χαμηλές ταχύτητες». Ακόμα όμως και εάν η κατανάλωση ήταν αυξημένη αυτή την εποχή, θα μιλούσαμε για μία μικρή «ανάσα» και όχι για την αντιστροφή του κλίματος που έχει ανάγκη η χώρα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις που θα ενίσχυαν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Το πρώτο που πρέπει να επιλυθεί, είναι το θέμα της ρευστότητας και η αύξηση των χρηματοδοτικών εργαλείων. Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ανακοίνωση της συνεργασίας της ΕΤΕπ με την ΕΤΕ και 50 εκατομμύρια ευρώ περιμένουμε να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι οπωσδήποτε μία θετική εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει και συνέχεια στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να μην είναι μία ακόμη αποσπασματική δράση. Η αγορά έχει «στεγνώσει» εξαιτίας της έλλειψης ρευστού και η προσοχή του οικονομικού επιτελείου πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε αναπτυξιακή πορεία χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που στηρίζει έμπρακτα το επιχειρείν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Άρα είναι κομβικής σημασίας η αλλαγή στάσης των τραπεζών, η τόνωση της ρευστότητας, όπως και η γρηγορότερη και ευκολότερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Εκτιμώ ότι το πάγιο αίτημα των ανθρώπων της αγοράς για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και επιτέλους να προχωρήσει, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην επιχειρηματικότητα.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την έξοδο από την κρίση, είναι οι επενδύσεις. Έχω αναφέρει πολλές φορές, όπως και άλλοι εκπρόσωποι του ΕΕΑ, ότι μόνο αν δούμε σοβαρές επενδυτικές προσπάθειες στη χώρα μπορούμε να ελπίζουμε σε μεταστροφή του κλίματος. Δεν θα τονωθεί μόνο η απασχόληση αλλά θα σταλεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι πλέον η Ελλάδα μπαίνει σε αναπτυξιακή πορεία, οπότε και η στάση τους θα αλλάξει προς το καλύτερο. Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό, είναι να έχουν προηγηθεί σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε μία σειρά θεμάτων όπως στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και στην υιοθέτηση μέτρων που θα δίνουν κίνητρα για επενδύσεις.
Ενίσχυση της ρευστότητας και φιλοεπενδυτική πολιτική, σε συνδυασμό με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που σύμφωνα με την κυβέρνηση αναμένονται βελτιώσεις, μπορούν πραγματικά να δώσουν το σήμα της αλλαγής πορείας της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή και να στηρίξουν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα. Η ουσία όμως είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος, καθώς ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους.