Μύκονος: Τι «τσίμπησε» η «Τρίαινα»

Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τρία POS συνδεδεμένα με ελβετικές τράπεζες.

"Λαβράκια" βγάζουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχης Δημοσίων Εσόδων στη Μύκονο, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Τρίαινα".
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντοπίστηκαν τρία POS συνδεδεμένα με ελβετικές τράπεζες σε καταστήματα εταιρείας πώλησης ειδών πολυτελείας.
Οι  ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω εταιρεία εντοπίστηκαν Ισπανοί εργαζόμενοι που ήταν ασφαλισμένοι στο ισπανικό ΙΚΑ, με τις αρχές να ερευνούν τη νομιμότητα της πρακτικής αυτής.
Επιπλέον, σε κέντρο διασκέδασης διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις 3.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί 48ωρο λουκέτο.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, σε εστιατόριο κατασχέθηκαν οι ημερήσιες εισπράξεις ύψους 19.000 ευρώ διότι διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία ύψους 380.000 ευρώ.
"Λουκέτο" 48 ωρών επιβλήθηκε και σε μεγάλο πλυντήριο στη χώρα της Μυκόνου, καθώς δεν είχε κόψει 67 αποδείξεις 13.000 ευρώ.
Τετραήμερο ελέγχων
H συντονισμένη επιχείρηση ελέγχων σε επιχειρήσεις, με κωδική ονομασία "Τρίαινα",  είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή στη Μύκονο, με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.
Η επιχείρηση σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει καταρτίσει το επιτελείο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή θα ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη, και αποτελείται από 56 άτομα.
 
Φέρει την κωδική ονομασία "Τρίαινα" λόγω των τριών παράλληλων στοχεύσεων της κατά τους ελέγχους που διεξάγονται και είναι οι εξής:
 
Πρώτον, μετά την πρώτη φάση του ελέγχου σε κάθε επιχείρηση οι ελεγκτές παραμένουν σ΄ αυτήν ώς το τέλος της ημέρας προκειμένου να έχουν μία σαφή εικόνα για το ύψος των ημερήσιων εισπράξεων υπό την δική τους παρακολούθηση. Τις εισπράξεις αυτές τις συγκρίνουν με τα έσοδα που έχει δηλώσει η επιχείρηση τις προηγούμενες ημέρες και στην περίπτωση που υπάρχουν μεγάλες διαφορές αρχίζει η φάση της επιβολής των προστίμων που προβλέπει η νομοθεσία.
 
Δεύτερον, ελέγχουν για τυχόν "πειραγμένες" ταμειακές μηχανές, γνωστό φαινόμενο διάπραξης φοροδιαφυγής απο τους επιτήδειους. Ειδικότερα ελέγχουν αν έχουν γίνει παρεμβάσεις στις ταμειακές μηχανές με την εισαγωγή σε αυτές ειδικών λογισμικών τα οποία ακυρώνουν στο τέλος όσες αποδείξεις έχουν χτυπηθεί. Ετσι περιορίζονται σημαντικά οι εισπράξεις που δηλώνονται στις φορολογικές αρχές.
 
Τρίτον, "τσεκάρουν" αν η επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες, οφειλές προς την εφορία. Στην περίπτωση αυτή προχωρούν στην δέσμευση των εισπράξεων της ημέρας αλλά και επιταγών που υπάρχουν στο ταμείο. Γι΄ αυτό άλλωστε τις ομάδες των ελεγκτών συνοδεύει και δικαστικός επιμελητής.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ