Τουρισμός – εισαγόμενη κατανάλωση «κρατούν» τον τζίρο του λιανεμπορίου

ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών της ΕΣΤΑΤ κατά τον Μάιο, παρουσίασε αύξηση 1,1%

Ο τουρισμός και η εισαγόμενη κατανάλωση «κρατούν» ψηλά το τζίρο των καταστημάτων, με το δείκτη του λιανικού εμπορίου να παρουσιάζει αύξηση και την περίοδο του καλοκαιριού, μετά τη θετική εικόνα που παρουσίασε τον Μάϊο, συνεπεία των αυξημένων πωλήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης κύκλου εργασιών της ΕΣΤΑΤ κατά τον Μάιο, παρουσίασε αύξηση 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2018 ενώ αύξηση 0,9%, κατά την ίδια σύγκριση, παρουσίασε και ο γενικός δείκτης όγκου.

 

Η αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών το Μάιο προήλθε κυρίως από μεγάλη αύξηση, σχεδόν 10%, στα πρατήρια καυσίμων και λιπαντικών, από την άνοδο 7,9% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων και άνοδο 5,8% στις επιχειρήσεις επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού.

 

Από πλευράς ΕΣΕΕ παρατηρούνταν ότι ο συνολικός ετήσιος τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων έχει σταθεροποιηθεί στα 35 δις ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια ενώ των θερινών εκπτώσεων στα 6 δις ευρώ από τα 54 δις ευρώ ετησίως και τα 8 δις ευρώ της καλοκαιρινής αγοράς το 2009. Η στασιμότητα λοιπόν που περιγράφω αφορά στις ΜμΕ του λιανικού εμπορίου».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Β