Προειδοποιούν οι ΗΠΑ για αυστηρότερους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η είδηση, η οποία προκάλεσε μείωση 2,4% στην αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης

Νευρικότητα σε διεθνείς χρηματαγορές και πυρετώδεις διεργασίες σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική για πιθανά αντίποινα στο πλαίσιο ενός νέου διεθνούς εμπορικού πολέμου προκαλεί η προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα κατά 25% και αλουμινίου κατά 10%.

 

Η είδηση, η οποία προκάλεσε μείωση 2,4% στην αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και 2% στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, είναι προμήνυμα του νέου σφοδρού εμπορικού πολέμου.

 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, που επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες ποιες χώρες θα πληγούν από την αύξηση των δασμών σε δύο πρώτες ύλες (που είναι βασικές για τη βαριά βιομηχανία, όπως ο κλάδος του αυτοκινήτου) ανάρτησε την Παρασκευή νέο σχετικό μήνυμα στο «Τουίτερ» τονίζοντας: «Οταν μία χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα. Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια μείον με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές – κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!».

 

Τα σχέδια του Τραμπ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα, που κάνουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ, αλλά και η Γερμανία και η Κίνα, που είναι από τις κορυφαίες παραγωγούς στον τομέα αυτό. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζ. Γκάμπριελ, κάλεσε την ΕΕ να αντιδράσει «με αυστηρότητα», εκτιμώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα κοστίσει πολλές θέσεις εργασίας» στην Ευρώπη. Πιο ψύχραιμη εμφανίστηκε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας (της οποίας οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ είναι μόλις το 2%). Κάλεσε ωστόσο τις ΗΠΑ σε αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σέβονται τους «πολυμερείς κανονισμούς εμπορίου».

 

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

 

 

ΑΣΒ