tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ρομποτική, εικονική πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη

Έρχονται τα πάνω- κάτω σε όλα τα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής

Με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας μοιάζει η έκθεση της ΕΥ, η οποία σκιαγραφεί την επόμενη ημέρα της ανθρωπότητας, όπως αυτή θα καθοριστεί κυρίως από τα επιτεύγματα (;) της τεχνολογίας: ρομποτική, εικονική πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη. 

Σύμφωνα με την έκθεση, The upside of disruption: megatrends shaping 2018 and beyond, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα «περίοδο επέκτασης των ανθρώπινων δυνατοτήτων», όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική και η ενισχυμένη και η εικονική πραγματικότητα (AR και VR), θα γίνονται όλο και πιο ζωντανές και θα λειτουργούν αυτόνομα για λογαριασμό μας. Αυτό θα προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου επανακαθορισμό των εννοιών της εργασίας, της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική υπεισέρχονται σε περισσότερα επαγγέλματα, θα επαναπροσδιορίσουν τη φύση της εργασίας, με επιπτώσεις στα πάντα, από τις οικονομικές ανισότητες ως τις κοινωνικές συμβάσεις και την εκπαιδευτική πολιτική.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΥ προβλέπει μια ευρεία αναδιαμόρφωση του πολιτικού και οικονομικού τοπίου, στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Επανακαθορισμός των διεθνών ισορροπιών: Οι κανόνες της παγκόσμιας τάξης θα ξαναγραφτούν, καθώς οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις δημιουργούν ένα παγκόσμιο σύστημα με πολλαπλούς πόλους, νέους κανόνες, θεσμούς, δίκτυα και κέντρα επιρροής.
  • Ανανεωμένες κοινωνικές συμβάσεις: Σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού και αυξανόμενων εισοδηματικών ανισοτήτων, οι κανόνες που διέπουν τις κοινωνίες θα επανεξεταστούν για να επιτευχθεί μια πιο βιώσιμη ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των πολιτών, των οργανισμών και των κυβερνήσεων.
  • Υπερρευστές αγορές: Οι κανόνες που διέπουν τις επιχειρήσεις και τις αγορές θα αναμορφωθούν, καθώς ο δραστικός μετασχηματισμός εξαλείφει τις τριβές των αγορών, δημιουργώντας αγορές που περιλαμβάνουν και καλύπτουν όλες τις ανάγκες, και νέες, ευέλικτες και εξαιρετικά αποδοτικές επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Οι ραγδαίες αλλαγές που μετασχηματίζουν την οικονομία και την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, με καταλύτη την ψηφιακή τεχνολογία, θα επηρεάσουν και τη χώρα μας. Είναι σημαντικό οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η Πολιτεία, παράλληλα με την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που δημιούργησε η οικονομική κρίση, να εστιάσουν στην ευρύτερη εικόνα των ανατροπών που συντελούνται διεθνώς. Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που θα κατανοήσουν τις αλλαγές αυτές εγκαίρως και θα προβλέψουν τις επιπτώσεις τους, είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να θέσουμε από τώρα τις βάσεις, για να προλάβουμε το τραίνο των δραστικών αυτών αλλαγών».