Τροπολογία, εκ των υστέρων, για γρήγορο γκρέμισμα αυθαιρέτων

Το οικόπεδο στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι, είναι ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση κτισμάτων!

Το οικόπεδο στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι, είναι ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση κτισμάτων!

 

Την άμεση νομοθέτηση – με τροπολογία που υπερψηφίστηκε απο τη βουλή την 1η Αυγούστου 2018,  ενός μεταβατικού πλαισίου επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για την αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και κατεδαφίσεων, για τις οποίες εκκρεμούν ανεκτέλεστα πρωτόκολλα, σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ρέματα χαρτογραφημένα, αλλά και πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα κτίρια, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή του ΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

 

 

Η εκ των υστέρων τροπολογία έρχεται μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε όχι μόνο η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε μια κρίσιμη στιγμή για τη προστασία του πληθυσμού, αλλά και για τη διαχρονική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων να δράσουν αποτελεσματικά κατά της παράνομης δόμησης, η οποία, όπως παραδέχονται και οι κυβερνητικοί παράγοντες, υπήρξε μια από τις κύριες αιτίες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018. Ωστόσο, και πάλι το ερωτηματικό είναι κατά πόσο θα υπάρξει δραστική πάταξη της παρανομίας ή στο μεταξύ η δηλωθείσα αποφασιστικότητα θα ξεθυμάνει «κατά τα γνωστά»(!) στην ελληνική πολιτική.

 

Ο κ. Σταθάκης αναπτύσσοντας, εν συνεχία, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκε στη Βουλή ανέφερε: «Την επαύριο μιας εθνικής τραγωδίας, της μεγαλύτερης που έχουμε βιώσει την τελευταία 15ετία, έχει κλείσει ένας κύκλος βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, και σήμερα φέρνουμε μια σειρά από επείγουσες ρυθμίσεις που επιδιώκουν να θεραπεύσουν ή να επιταχύνουν – αν θέλετε – περισσότερο το ισχύον σύστημα που αφορά επιλεκτικές παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις».

 

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η τροπολογία εισάγει μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα διαδικασία ταυτοποίησης αυθαιρέτων και τις κατεδαφίσεις. Η διαδικασία αυτή αφορά στο μεταβατικό διάστημα μέχρι τη συγκρότηση του νέου θεσμού για τις οικιστικές παρεκκλίσεις (κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κλπ), στη βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί ήδη και προβλέπει τα Τοπικά Περιφερειακά Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος. Εωσότου λοιπόν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση αυτού του νέου θεσμού, εισάγεται με την τροπολογία μια διαδικασία που επιτρέπει στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση των Επιθεωρητών Δομημένου Περιβάλλοντος, να προχωράει στην ταυτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών και στην κατεδάφισή τους, με υπουργική απόφαση. «Η διαδικασία αυτή επιφέρει μεγάλη σύντμηση στις διοικητικές διαδικασίες, δεν έχει πεδίο διοικητικής ένστασης, έχει απευθείας δικαστική προστασία. Εντός 15 ημερών δηλαδή, μπορεί κάποιος να προσφύγει απευθείας και αποκλειστικά στο ΣτΕ, άλλως η πράξη είναι άμεσα εκτελεστέα», είπε ο Γιώργος Σταθάκης και επανέλαβε ότι «αυτή είναι μια διαδικασία μεταβατική μέχρι να γίνουν τα Τοπικά Περιφερειακά Παρατηρητήρια – και λειτουργεί και παράλληλα προς τον δήμο, που επιτρέπει στο υπουργείο να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας δικό του μηχανισμό». Διευκρίνισε επίσης, ότι μόλις εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωράει στις κατεδαφίσεις.

 

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, που έχουν εκδοθεί για 2.500 δασικά αυθαίρετα και για ακόμη περίπου 700 σε παραλίες, που αριθμεί η Αττική, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια (νομοθεσία προστατευόμενων περιοχών, οικιστικές πυκνώσεις κ.λπ.), βάσει των οποίων η αποκεντρωμένη διοίκηση καλείται να «προτεραιοποιήσει» εκείνα που χρήζουν άμεσης κατεδάφισης. Ο κ. Σταθάκης, μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τη ερχόμενη Δευτέρα θα έχει στη διάθεσή του τα πρώτα 100 «προτεραιοποιημένα» αυθαίρετα, στα οποία θα σταλούν μπουλντόζες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Παρουσίασε δε κι έναν σύντομο απολογισμό των αποτελεσμάτων της χωροταξικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία -όπως υπογράμμισε- έχει ολοκληρωθεί θεσμικά. Αναφέρθηκε:

 

-Στην κατάρτιση του κτηματολογίου και στην εκτίμηση ότι το 2020 θα έχει περαιωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας.

-Στην κατάρτιση του δασολογίου, που έφτασε το 46% σε έναν χρόνο και έως το 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί.

– Στη θεσμοθέτηση και επικύρωση παραλιών και αιγιαλών έως το 2019.

– Στον χωροταξικό σχέδιο της χώρας, το οποίο «τρέχουν» οι δήμοι.

Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ηλεκτρονική αποτύπωση, που συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και προβλέπει τη διεκπεραίωση όποιας διαδικασίας αφορά κτίριο κάθε μορφής και είδους, ηλεκτρονικά και σε δημόσια θέα.

 

Παράνομο το κτίσμα και η περίφραξη του οικοπέδου στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι!

 

Νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση, που έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου, είναι το οικόπεδο στο οποίο πέθαναν 27 άνθρωποι στην πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι γης είναι χαρακτηρισμένο ως ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων και απαγορεύεται επ' αυτού η ανέγερση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

 

Επιπλέον όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η έκταση αυτή έχει αυθαίρετα κτίσματα που δεν έχουν τακτοποιηθεί με κανένα νόμο από τους ισχύοντες από το 1977. Ανέφερε ακόμα ότι έχει παραβεί τη νομοθεσία του 1337/83 νόμου Τρίτση περί περιφράξεων σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό και έχει περιτοιχίσει και τη δημόσια ζώνη μεταξύ του αιγιαλού και παραλίας.

 

Την παρουσίαση, σύντομα, ενός σχεδίου ριζικής αναθεώρησης και επανασχεδιασμού του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που ανήκει στον υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε, με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία, ο υπουργός εστίασε στο σκέλος που αναφέρεται στην εξυπηρέτηση των πληγέντων πολιτών με ταχείες διαδικασίες και με προσκόμιση λίγων εγγράφων.

 

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης:

 

  • Εκτός από την κύρια κατοικία, προβλέπεται η αποζημίωση και της δευτερεύουσας.

  • Ο συντελεστής αποζημίωσης είναι εξομοιωμένος για όλα τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως κόκκινα ή κίτρινα.

  • Από τον πολίτη ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είτε η βεβαίωση του συνεργείου που έκανε την καταγραφή.

  • Θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων των πληγέντων με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

 

«Η εντολή που έχει δοθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι να τρέξουν, να υλοποιήσουν τους νόμους και να κάνουν αυτό που πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Β