10/06/2018 | 16:00
Αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
  • Αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
  • Αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
  • Αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
  • Αιτήματα στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Εν αναμονή των νέων αντικειμενικών αξιών και με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης σε περίπου 6.000 περιοχές θα οδηγήσει σε βεβαίωση φόρου ακινήτων ως και τα 3,5- 3,6 δισ ευρώ, από 3,2 δισ ευρώ τώρα, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να λάβει αποφάσεις, που μπορούν να αναζωογονήσουν την κτηματαγορά. 

"Ο ΕΝΦΙΑ 2019 θα παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερα υπερέσοδα λόγω της ένταξης στο συμπληρωματικό φόρο και της εκτός σχεδίου γης, η οποία φορολογείται στον κύριο φόρο καθαρά προσχηματικά με 1€/στρέμμα το χρόνο. Σημαντική παράπλευρη συνέπεια των αυξήσεων αυτών θα είναι και η παράλογη διόγκωση των τεκμηρίων διαβίωσης (κατοικίας) των φορολογουμένων, που ήδη είναι υψηλότατα γιατί ανταποκρίνονται στα προ της κρίσης εισοδήματα των νοικοκυριών", σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας από το ΥΠΟΙΚ τα εξής:

  1. Να καταργηθεί οριστικά ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ ο οποίος ευθύνεται για την επενδυτική απραξία εκείνων ακριβώς των φυσικών και νομικών προσώπων που θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της χώρας, αυξάνοντας τον ετήσιο κύριο φόρο της εκτός σχεδίου γής σε 3-5€/στρέμμα, όπως θα έπρεπε να είναι εξ αρχής.
  2. Να καταργηθεί οριστικά ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η τυχόν επαναφορά του θα αποτελέσει πραγματική «ταφόπλακα» στις συναλλαγές και την οικονομία μας.
  3. Να μειώθούν τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίας) στο 50% των ισχυόντων, ώστε όχι μόνον να μην αυξηθούν και να συντρίψουν οικονομικά τα νοικοκυριά (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές), αλλά αντίθετα να προσαρμοστούν στα σημερινά ισχνά εισοδηματικά δεδομένα τους.

 

Tags: Ακίνητα, Φορολογία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 16763 φορές

Σχετικές Ειδήσεις