tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αλ. Τσίπρας: Πέντε βήματα για την έξοδο από την κρίση

Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε απόψε από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση παρουσίασε απόψε από το βήμα της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σημείο καμπής όπου αλλάζει από το μείον της επταετούς ύφεσης στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης, εξήγγειλε τον κυβερνητικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με στόχο μια νέα εικόνα της Ελλάδας μέχρι το 2021, όπου η ανάκαμψη θα μετατρέπεται σε δίκαιη ανάπτυξη, με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας. Απέρριψε το ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, επανέλαβε πως τα 246 εκ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τις ανάγκες του κοινωνικού κράτους, προανήγγειλλε τη διεύρυνση των προγραμμάτων για την ανθρωπιστική κρίση και εξήγγειλε «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

 

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»

 

«Σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα υπερβαίνουν τους στόχους, βάζουν τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα πέντε βήματα για την επόμενη ημέρα είναι:

 

  • Να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, σημείωσε ως «ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» είπε.

  • Να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup

  • Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γεγονός «που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές», όπως ανέφερε.

  • Η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς για το 2017.

  • Και τέλος, να γίνει το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, «που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών». «Το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια και θα εξαιρέσει όλους εκείνους που μοιράστηκαν ως λεία, όπως είπε, τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού, τους «γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Έξοδος από το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2019

 

«Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το υψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» , σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Μήνυμα του πρωθυπουργού στο Twitter: H οικονομία αλλάζει πρόσημο

 

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του αναφέρει ότι «H ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής για την οικονομία μας, σε εκείνο το σημείο όπου αλλάζει πρόσημο, Από το μείον της επταετούς ύφεσης, γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης».

 

ΣΒ