tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αμφίσημα τα μηνύματα από τη μεταποίηση

Η παραγωγή “ψάχνει” το... “μπαμ” για κάνει δυναμική επιστροφή στις υψηλές ταχύτητες

Πολύ “χλιαρά” είναι τα στοιχεία από το μέτωπο της βιομηχανίας, καθώς ούτε άλμα παραγωγής καταγράφεται ούτε οι προσδοκίες για καλλίτερες ημέρες είναι αντίστοιχες του κλίματος περί σταδιακής έστω επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από 8 χρόνια βαθειάς κρίσης. 

Κατ’ αρχάς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η μεταποίηση το Μάιο αυξήθηκε κατά μόλις 0,3%, καθώς με εξαίρεση τα φάρμακα, οι υπόλοιποι κλάδοι κινούνται στα “ρηχά”. Σημειωτέον ότι τον περσινό Μάιο η αύξηση της παραγωγής είχε αυξηθεί κατά 5,9%. Ακόμα και η συνολική εικόνα του 5μήνου, αν και θετική, δεν δίνει την αίσθηση της “έκρηξης”, αφού η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι 4,6% πέρσι.

Το στοιχείο που επιβεβαιώνει την έλλειψη ενός μεγάλου γεγονότος, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης, είναι ο δείκτης του ΙΟΒΕ, ο οποίος “μετρά” τις προσδοκίες, με λίγα λόγια αποτυπώνει το κλίμα στην αγορά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούνιο οριακά υψηλότερα έναντι του Μαΐου, στις 103,1 (από 101,7) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (97 μον.). 

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι η διαπίστωση ότι η καλή εικόνα  της  περιόδου  είναι  αποτέλεσμα  κυρίως  παλαιότερων  παραγγελιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι  και οι τρέχουσες παραγγελίες δεν έχουν  ανακάμψει ελαφρώς. Συγκεκριμένα,  στη  βασική  μεταβλητή  για  το  επίπεδο  συνολικών  παραγγελιών  και τρέχουσας ζήτησης, καταγράφονται λιγότερο  απαισιόδοξες  προοπτικές  τον  Ιούνιο. Έτσι ο αρνητικός  δείκτης  διαμορφώνεται αυτόν το μήνα στις -19  (από -24) μονάδες, με το 27% (από 32%) των  επιχειρήσεων να δηλώνουν  χαμηλές  για  την  εποχή  παραγγελίες και το 89% να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.

Αρκούν τα καλά μαντάτα από το μέτωπο των διαδικασιών απεμπλοκής από τα Μνημόνια; Συμβάλλουν αλλά δεν αρκούν, καθώς αυτό για το οποίο “διψά” η αγορά είναι η ροή φρέσκου χρήματος, η εισροή νέων ειδικά ξένων επενδύσεων, που θα ξαναβάλουν τη χώρα στο χάρτη της κανονικότητας.