tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναδρομικά: Πως θα τα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το κύμα αιτήσεων και αγωγών στα Ταμεία για τα αναδρομικά μειώσεων που επιβλήθηκαν σχεδόν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους είτε με μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 είτε με κατάργηση Δώρων από κύριες και επικουρικές και τα διεκδικούμενα ποσά ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ όπως αναφέρουν τα κείμενα των αγωγών. Τα δε αναδρομικά ανατρέχουν στο διάστημα από 1/1/2013 μέχρι και το 2018, δηλαδή ως και μια 5ετία!

 

 

Το κείμενο των αγωγών είναι η βάση για να έρθουν πίσω τα λεφτά και ο «Ε.Τ.» της Κυριακής εξασφάλισε και αποκαλύπτει τα δικόγραφα του 2018 για τα αναδρομικά, για να στοιχειοθετήσουν τις απαιτήσεις τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Οι αγωγές φτάνουν σε έκταση και τις 50 σελίδες και μπορούν να υποβληθούν είτε ατομικά είτε ανά ομάδες συνταξιούχων φτάνει να είναι από ομοειδείς φορείς (π.χ. από ΙΚΑ, από ΟΑΕΕ, από Δημόσιο, από Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών).

 

Οι διεκδικήσεις όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018.

 

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται με γνωμοδότηση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το «γράμμα» του ΣτΕ. Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά!

 

Προϋπόθεση είναι να γίνουν αγωγές για να καθοριστούν τα αναδρομικά από τα δικαστήρια.

 

Το όριο των αναδρομικών μπορεί να είναι και πέραν των 3,5 ετών. Τα κείμενα που κατατίθενται και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, πηγαίνουν και σε αναδρομικά από το 2013 μέχρι το 2017 ή το 2018! Και αυτό γιατί οι συνταξιούχοι έχουν το περιθώριο, βάσει νόμου, να διεκδικούν μέχρι 5ετία.

 

 

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει θέμα

 

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφερόμενος στη δικαστική δικαίωση δύο συνταξιούχων που είχαν προσφύγει για τις περικοπές του 2012.

 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις. «Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου εναρμονίζεται με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ, ότι οι περικοπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

 

«Για αυτό τον λόγο, το Νομικό Συμβούλιο δεν επέλεξε να ασκήσει έφεση. Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση και η Βουλή υιοθέτησαν τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ και επομένως δεν τίθεται κανένα περαιτέρω ζήτημα. Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ», πρόσθεσε.

 

 

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», είπε αναφορικά με τον «λογαριασμό» για το κράτος που εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ

 

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι τα αναδρομικά ένστολων, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ, θα ληφθούν «σε κάθε περίπτωση πριν να τελειώσει το έτος», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για ποσά που έχουν συνυπολογιστεί και έχουν ληφθεί υπόψη έτσι ώστε το δημόσιο να επιτύχει τους στόχους που είναι συμφωνημένοι με το Εurogroup.

 

 

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος

 

 

 

Β