tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ανακοινώθηκαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε 7 πυλώνες ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

 

 

Οι επτά πυλώνες ανασυγκρότησης του κράτους αφορούν:

1) Την Υγεία

2) Την Κοινωνική Ασφάλιση

3) Την προστασία των κοινωνικά αδύναμων

4) Την προστασία της Εργασίας

5) Η αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας

6) Στεγαστική πολιτική

7) Παρεμβάσεις για την Παιδεία

 

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ενώ μέσα στο 2017 θα δημιουργηθούν σε πολλούς δήμους μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επιπλέον, προωθείται η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων. Από αυτό το ποσό τα 612 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τα 398 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ. Ήδη, δε, έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2.750 δικαιούχους, ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά στο δίχτυ προστασίας των κοινωνικά αδύναμων, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, συνολικού κόστους 900 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το 2017 σε πολίτες που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, και στην επέκταση των «Σχολικών Γευμάτων» σε 270 δημοτικά σχολεία για την κάλυψη 30.000 μαθητών.

Για τα Εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, να μην απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, αλλά και να μην θεσπιστεί το δικαίωμα των εργοδοτών σε ανταπεργία (λοκ άουτ).

 

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ποσοστό ανεργίας σταδιακά αποκλιμακώνεται, αλλά «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική, ο Αλ.Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το ποσοστό των δανείων που προστατεύονται να ανέρχεται στο 94% και πως ο «νόμος Κατσέλη» συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει 2 στους 3 δανειολήπτες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συγκρότηση φορέα ακινήτων που θα μεριμνά για την εξασφάλιση στέγης σε ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με τον Αλ.Τσίπρα, πρόκειται για διαμερίσματα που ανήκουν στο Δημόσιο και τα οποία «σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων».

Παράλληλα, η κυβέρνηση εστιάζει και στη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Τέλος, όσον αφορά στην Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση νέων σχολείων ειδικής αγωγής και νέων τμημάτων ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα και για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

 

 

Παύλος Τσακίρης

 

 

Πηγή : www.in.gr