tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναμένεται μείωση των υψηλών συντάξεων και αλλαγές στο ασφαλιστικό

Τις μεταρρυθμίσεις αυτές προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επανήλθε στη θέση του υπουργού Εργασίας.

Τις μεταρρυθμίσεις αυτές προανήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επανήλθε στη θέση του υπουργού Εργασίας.

 

Η ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού και οι περικοπές των υψηλών συντάξεων είναι τα δύο «ισοδύναμα» που θα προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς, για να μη μειωθούν περαιτέρω οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ. Τα μέτρα αυτά προδιέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.

«Σε λιγότερο από ένα μήνα θα κάνουμε όσα δεν μπόρεσε να κάνει σε 40 χρόνια το παλαιοκομματικό σύστημα», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας:

[1] Τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών», το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και θα προβλέπει «ομοιόμορφους κανόνες για όλους». «Παρά την υποτιθέμενη συνένωση των ταμείων και την απορρόφησή τους στο ΙΚΑ, ακόμη και σήμερα έχουμε 500 διαφορετικούς τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, αυτό θα το αλλάξουμε», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι το 3ο Μνημόνιο, κατόπιν δικής του εισήγησης που έγινε αποδεκτή, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει σειρά μνημονιακών υποχρεώσεων (μειώσεις συντάξεων που δεν αντιστοιχούν σε εισφορές, περιορισμό το 2016 και κατάργηση στα τέλη του 2019 του ΕΚΑΣ κ.ά.) μέσω μιας νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού στη θέση του νόμου 3863/10.

[2] Το «κούρεμα» των υψηλότερων συντάξεων. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το πρωί, «ίσως να μη μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μειώσεις κάποιων συντάξεων όσο υπάρχει η υποχρηματοδότηση των Ταμείων, όμως, θα προστατεύσουμε απολύτως τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις… Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτούν».

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο και, σε κάθε περίπτωση, θα περιλαμβάνουν τις ενοποιήσεις των Ταμείων και επιπλέον μέτρα (πέραν όσων ήδη έχουν ληφθεί ή παραμένουν «παγωμένα», όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

 

Πηγή : imerisia.gr