tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ανάπτυξη 1,4%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ βλέπει η Citigroup

Αισθητά χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και Κομισιόν βλέπει η Citigroup την ανάπτυξη

Αισθητά χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και Κομισιόν βλέπει η Citigroup την ανάπτυξη, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018 και το 2019, κάτι που –εφόσον επιβεβαιωθεί– ανοίγει θέμα πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

 

Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα σημειώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2017 πιθανότατα ξεπεράστηκαν, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα της καθαρής εξόδου της χώρας από το μνημόνιο.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,4%, έναντι –αναθεωρημένης– κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,3%. Επίσης, θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

 

Για το 2019 εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5%, δηλαδή και πάλι πολύ χαμηλότερα από την επίσημη πρόβλεψη για 2,5%, ενώ αισθητή είναι η απόκλιση των εκτιμήσεών της από τις κυβερνητικές και για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού το βλέπει στο 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

 

Για τη συνέχεια, η τράπεζα προβλέπει χαμηλή πτήση στο ΑΕΠ, με τους ρυθμούς να διαμορφώνονται στο 1,5% το 2020, στο 1,4% το 2021 και στο 1,5% το 2022.

 

Οπως σημειώνει στην έκθεσή της, η ανάπτυξη επέστρεψε το 2017 αλλά με χαμηλούς ρυθμούς, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας στην Ελλάδα παραμένουν ασθενείς, λόγω ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, ασθενούς εξωτερικής ανταγωνιστικότητας και λιτότητας.

 

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, ενισχύονται τα επιχειρήματα του ΔΝΤ περί πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2019. Ωστόσο, υπάρχει και ο αντίλογος, ότι δηλαδή η μείωση των συντάξεων που έχει ήδη αποφασιστεί για να ισχύσει από 1/1/2019 αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ και επομένως καλύπτει εξ ολοκλήρου την απόκλιση της μισής ποσοστιαίας μονάδας έναντι του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, που βλέπει η Citi. Σε μια τέτοια περίπτωση, αρκεί να περικοπούν απλώς κατά μισή μονάδα τα αντίμετρα. Ομως, δεν είναι σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή. Οσον αφορά το χρέος, η τράπεζα προβλέπει ότι η συμφωνία δεν θα είναι ουσιαστικού μεγέθους και θα ορίζει προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

 

Πηγή: Καθημερινή