tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ανασφάλεια από τις μικροκλοπές στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας

Άρθρο του Ν. Κογιουμτσή.

Άρθρο του Β' Αντιπροέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προέδρου της Επιτροπής Εμπόρων-Τουρισμού του ΕΕΑ και Οικονομικού Επόπτη της ΕΣΕΕ, κ. Νίκου Κογιουμτσή.

Ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τον τουρισμό της πόλης της Αθήνας είναι η γιγάντωση του μικροεγκλήματος, κυρίως των κλοπών τσαντών, πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων από σπείρες, κατά βάση αλλοδαπών, που πραγματικά ρημάζουν τους ανυποψίαστους επισκέπτες δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τουριστική εικόνα της πόλης.
Ως Επιμελητήριο είχαμε επισκεφθεί στην αρχή της τουριστικής περιόδου τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον οποίο είχαμε επισημάνει την κατάσταση. Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει με ένα ανίσχυρο νομικό πλαίσιο που εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής  επιτήδειοι.
Γι’ αυτό ζητάμε πέραν της Αστυνόμευσης και την αλλαγή του νομικού πλαισίου ούτως ώστε τα κατ’ επανάληψη αυτά αδικήματα να διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όλους αυτούς που τα διαπράττουν.
Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το μέλλον για τον τουρισμό της πόλης δε θα είναι ευοίωνο. Την ώρα μάλιστα που οι αφίξεις επισκεπτών και τουριστών ολοένα και αυξάνονται, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην οικονομία της πόλης, στην ανάπτυξη και την ευημερία της. Είναι ολοφάνερο πια ότι η στόχευσή μας σαν Επιμελητήριο και ως ΕΣΕΕ στη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall) ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Με σύμμαχο το συγκεκριμένο επιδοτούμενο θεσμό ευελπιστούμε ότι πέρα όλων των άλλων θετικών μέτρων (συνέργειες, υποδομές κ.λπ.) θα μειωθεί η ανασφάλεια και η εν γένει μικροεγκληματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται όλοι μαζί, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματίες και πολίτες να βοηθήσουμε στην επιτυχία και την αποτελεσματικότητα του θεσμού των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου.