tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναβάθμιση από τη Fitch

Δύο σκαλοπάτια ανέβασε ο Οίκος Αξιολόγησης το αξιόχρεο της Ελλάδας, βάζοντας θετικό πρόσημο στις προοπτικές της

Τρεις βαθμίδες μακριά από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας, απέχουν πλέον τα ελληνικά ομόλογα, τουλάχιστον για τη Fitch, που αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ΒΒ- από Β. Πέρα από την αναβάθμιση, αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι θετικές, ως πολύ θετικές εκτιμήσεις του Οίκου για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, παρατηρώντας, μάλιστα, ότι το πολιτικό ρίσκο είναι περιορισμένο. 

Ο Οίκος χαρακτηρίζει σημαντικά τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, σημειώνοντας ότι η νέα 10ετής περίοδος χάριτος δεν τελεί υπό κάποια αίρεση, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει υψηλά πλεονάσματα στις επόμενες δεκαετίες, όπως επίσης να πετύχει μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% ως το 2030, διατηρώντας έτσι χαμηλά τις δανειακές της ανάγκες. 

Παρά ταύτα, ο Οίκος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ταχύτητα μείωσης των "κόκκινων" δανείων, χαρακτηρίζοντας "πρόκληση" την επίτευξη του στόχου περιορισμού τους στο 35% μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. 

Όσον αφορά στο πολιτικό ρίσκο της χώρας, αν και αναγνωρίζει ότι το Σκοπιανό μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, δεν διαπιστώνει λόγο ανησυχίας, καθώς η Ν.Δ. που φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει ιστορικά επιδείξει μικρότερες ιδεολογικές αντιστάσεις απέναντι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. 

Περίπτωση υποβάθμισης υπάρχει εάν διαπιστωθεί δημοσιονομική χαλάρωση ή αναστροφή μεταρρυθμίσεων, εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα κι αν καταγραφεί επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου.