tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

Ο DBRS αναβάθμισε σε «BBB (low)» την Κύπρο με σταθερές τις προοπτικές (outlook),

Σε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, συνεχίζοντας τις δύο αναβαθμίσεις των Standard and Poor΄s και Fitch Ratings.

 

Ο DBRS αναβάθμισε σε «BBB (low)» την Κύπρο με σταθερές τις προοπτικές (outlook), στέλνοντας και αυτός με τη σειρά του τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος είχε αξιολογήσει την Κύπρο τον Μάιο στο ΒΒ.

 

Η αναβάθμιση οφείλεται στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας τις αυξανόμενες προσπάθειες, όπως επισημαίνει, της κυβέρνησης και των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η εκκαθάριση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες έχουν μειώσει σχεδόν στο ήμισυ το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα το 2018, σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος. Ωστόσο, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πλέον ενισχυμένο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους μειώνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με το DBRS, οφείλεται επίσης στη συνεχιζόμενη σταθερή απόδοση της κυπριακής οικονομίας. «Η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κλείσει τη χρονιά με πραγματικό ΑΕΠ κοντά στο 4.0%, ποσοστό μεταξύ των ισχυρότερων στην ευρωζώνη. Η αύξηση οφείλεται στις επενδύσεις, την κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών, ακολουθώντας το ισχυρό 4.2% του 2017. Οι βελτιώσεις των δομικών στοιχείων της Νομισματικής Πολιτικής και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και της Οικονομικής Δομής και Απόδοσης ήταν οι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση», σημειώνει.

 

Στην αξιολόγηση του καναδικού οίκου αξιολόγησης τα πιστωτικά στοιχεία της Κύπρου είναι πλέον σύμφωνα και άξια ώστε να βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, μετά την ανάκαμψη των τελευταίων χρόνων. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, η Κύπρος αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις που σχετίζονται με τα σημαντικά ακόμη Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους, τις εξωτερικές ανισορροπίες και το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών, όπου αφήνει εκτεθειμένη την οικονομία του νησιού σε εξωτερικούς κινδύνους.

 

Η σταθερή τάση (outlook) αντικατοπτρίζει την άποψη του DBRS ότι ενδέχεται η Κύπρος να υποστεί πιέσεις από μια περίοδο με χαμηλή ανάπτυξη ή από μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ακόμα, η αντιστροφή του ρυθμού της μείωσης των ΜΕΔ θα λειτουργήσει αρνητικά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος.

 

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, κατά τον Οίκο DBRS. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα, όπως αναφέρθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μειώθηκε από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβριο του 2017 σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2018. Η μεγαλύτερη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων των τραπεζών το 2018 οφείλεται κατά την ανάλυση του οίκου στην απόφαση που πάρθηκε για το Συνεργατισμό, η οποία αφορούσε την πώληση μέρους του ενεργητικού της στην Ελληνική Τράπεζα και την απομάκρυνση 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ΜΕΔ από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

 

Για τα δημοσιονομικά της Κύπρου ο DBRS σχολιάζει πως μετά από μια έντονη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου παρέμεινε ισχυρή και το 2018. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η ανάπτυξη έχει ευρεία βάση, λόγω των κατασκευών, του τουρισμού, της ναυτιλίας και της παροχής υπηρεσιών. Πρόσθετα, βλέπει πως η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Β