tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ανοιχτά όλα τα ζητήματα μετά την πρώτη συνάντηση κυβέρνησης-Θεσμών

Σε μαραθώνιο που ξεπέρασε τις πέντε ώρες σε διάρκεια μετατράπηκε η πρώτη συνάντηση "γνωριμίας"

Σε μαραθώνιο που ξεπέρασε τις πέντε ώρες σε διάρκεια μετατράπηκε η πρώτη συνάντηση "γνωριμίας" μεταξύ του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, επί τάπητος τέθηκαν και νέα θέματα που δεν υπήρχαν στην αρχική ατζέντα και προέκυψαν μέσα από τις διαβουλεύσεις.

Τα θέματα αυτά εκτείνονται από το πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων και στόχων με το κυβερνητικό αίτημα για χαμηλό πλεόνασμα ή και έλλειμμα το 2015, έως τις τράπεζες (ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης) και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε και το οργανωτικό πλάνο για το πως θα γίνουν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι θεσμοί είχαν ραντεβού σήμερα το απόγευμα με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα στο γραφείο του.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης.

Δηλώσεις Τσακαλώτου

"Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές." επεσήμανε μετά τη συνάντηση ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί." ανέφερε.

"Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018." πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που και "αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.".

Επίσης επεσήμανε ότι "συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας."

Τα προαπαιτούμενα

Η κυβέρνηση  ζητά συμφωνία το ταχύτερο δυνατό καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη εύρεσης ρευστότητας αλλά και διαχείρισης των εσωκομματικών της προβλημάτων.

Το πρώτο και μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι το νέο πακέτο με προαπαιτούμενα που ζητείται πριν έρθει η επόμενη εκταμίευση, με την ελληνική πλευρά να κάνει συνεχώς σαφές ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12/07/2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς. 

Πηγή www,capital.gr