tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αντίστροφη μέτρηση για τις συντάξεις

Αποκλίσεις στον υπολογισμό του πλεονάσματος ως 0,4% του ΑΕΠ δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση

Κυριολεκτικά στο παρά 1' της κατάθεσης του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι θα λυθεί- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- το θέμα των συντάξεων, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, δηλαδή 48 ώρες πριν από την κατάθεση του τελικού Σχεδίου στην ελληνική Βουλή. 

Το θέμα συζητήθηκε στο Euroworking Group, στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου που έχει αποστείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι γενικά υπήρξε θετικό κλίμα. Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει το ελληνικό σχέδιο είναι να "κλειδώνει" το πλεόνασμα του 3,5% κι εκεί φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές. Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση, ωστόσο πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η διαφορά στο ύψος του πλεονάσματος είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πηγές που επικαλείται η "Καθημερινή" ανεβάζουν τη διαφορά στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 700 εκατ. ευρώ. 

Με αυτά τα δεδομένα, επιβεβαιώνονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Ρέγκλινγκ που είχε κάνει λόγο για πλεόνασμα όχι αρκούντως μεγάλο, έτσι να "χωρέσει" ολόκληρη τη διάσωση των συντάξεων. Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συγκλίνουν ως τις 19 Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει ποια ή ποιες από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ θα ανασταλούν ή θα "απλωθούν" σε βάθος 4ετίας. 

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" στη συνεδρίαση του EWG, η γερμανική και η φινλανδική αντιπροσωπεία σημείωσαν ότι για να επικυρωθεί η διάσωση των ελληνικών συντάξεων, θα πρέπει να ανάψουν πράσινο φως τα Κοινοβούλια τους, ενώ ο Σλοβάκος εκπρόσωπος διατύπωσε ρητά τις επιφυλάξεις του για τη σκοπιμότητα άρσης του μέτρου.