tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Απαιτείται περαιτέρω βελτίωση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό»

Τι συζητήθηκε στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Η μέχρι στιγμής εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, οι δυσκολίες που έχουν διαπιστωθεί και η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του προς όφελος της επιχειρηματικότητας, συζητήθηκαν εκτενώς στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου, παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση, οι ομιλητές τόνισαν την σπουδαιότητα που έχει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γ Χατζηθεοδοσίου, τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όπως το εξαιρετικά υψηλό ιδιωτικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα μεγάλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, είχαν ως αποτέλεσμα τέτοια μείωση του ΑΕΠ που μόνο σε συνθήκες πολέμου συναντάται.
 

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την υπαγωγή τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και επεσήμανε στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την ανάγκη επίλυσης τους από την Πολιτεία, προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο κ. Φώτης Κουρμούσης χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη βελτιώσεις ενώ διευκρίνισε ότι οι αστοχίες και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά την αρχική διαδικασία προέκυψαν μετά από τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών.
 

 

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του γραφείου του Ειδικού Γραμματέα κ. Μάκης Ολυμπίτης, ενώ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής είχαν υπαχθεί στον Εξωδικαστικό 300 οφειλέτες, μετά τις βελτιωτικές αλλαγές έχουν μπει στη ρύθμιση σε έναν μήνα 200 οφειλέτες.
 

 

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας τόνισε την ανάγκη στήριξης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού από τις τράπεζες αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος χαρακτήρισε σημαντική την εκδήλωση καθώς συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού.
 

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απάντησαν σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.