tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απαντήσεις σε ερωτήματα για τη δημιουργία Συνεργατικών Σχηματισμών

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για την επιλογή Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αθηναίων

Ερωτήσεις – Απαντήσεις επί της πρόσκλησης για την επιλογή Συνεργατικών Σχηματισμών (Clusters) από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Αθηναίων στο πλαίσιο της Δράσης 3 του Έργου «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας (COINs)» της Πράξης «Συνεργατικά Δίκτυα Ανοιχτής Καινοτομίας (COINs)» με κωδικό ΟΠΣ 464754 (έως 24/08/2015)

 
 
1.) Τα Πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε παραπάνω από μία πρόταση?
Απάντηση:
Σύμφωνα με την Ενότητα 3 Προϋποθέσεις συμμετοχής, σημείο 2: «Κάθε επιχείρηση – μέλος του συνεργατικού σχηματισμού θα έχει δικαίωμα  συμμετοχής αποκλειστικά και μόνο σε μία πρόταση στο πλαίσιο της Δράσης».
 
2.) Στην περίπτωση συμμετοχής του σε μια πρόταση το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να κατέχει το 5% του συνολικού ποσοστού συμμετοχής?
Απάντηση:
Σύμφωνα με την Ενότητα 3 Προϋποθέσεις συμμετοχής, σημείο 3: «Ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του φορέα – μέλους στο μετοχικό κεφάλαιο, ή στα μερίδια, ή κατά περίπτωση στις ψήφους του συνεργατικού σχήματος ορίζεται το 2%», καθώς και σημείο 5:
«Ειδικότερα, η συμμετοχή δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς και Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Ελληνικό Δημόσιο, επιτρέπεται, με τη ρητή επισήμανση ότι η απόκτηση ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εξαρτάται απολύτως από την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Για τους ανωτέρω φορείς, επιτρέπεται η συμμετοχή τους ως «Επίτιμα μέλη» σε Συνεργατικό Σχήμα και με τη σύναψη Συμφωνίας Πλαίσιο με τον υπό σύσταση Συνεργατικό Σχήμα, άνευ απόκτησης ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού. Η συμμετοχή των ανωτέρω φορέων (Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύονται από το Ελληνικό Δημόσιο) δεν επιδρά στο κατ' ελάχιστον απαιτούμενο αριθμητικό στοιχείο συμμετεχόντων φορέων της παρούσας».
 
3.) Μπορεί το Πανεπιστήμιο να συμμετάσχει ως Προμηθευτής υπηρεσιών? Αν ναι σε τι αριθμό προτάσεων?
Απάντηση:
Δεν αναφέρεται περιορισμός για τους προμηθευτές σε οποιαδήποτε κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης.
 
4.) Ένα Πανεπιστήμιο στα απαιτούμενα δικαιολογητικά τι ακριβώς δήλωση πρέπει να κάνει?
Απάντηση:
Σύμφωνα με την Ενότητα 6, υποενότητα 6.2: Απαιτούμενα δικαιολογητικά
– Βιογραφικό Σημείωμα των Επιχειρηματιών / Νομίμων Εκπροσώπων των επιχειρήσεων – μελών του συνεργατικού σχηματισμού  
– Για νομικά πρόσωπα: Απόφαση Δ.Σ. για συμμετοχή της επιχείρησης στο συνεργατικό σχήμα, καθώς και περί νομικής μορφής του συνεργατικού σχήματος, ποσοστών συμμετοχής των μελών στο μετοχικό κεφάλαιο αυτού, στα μερίδιά του, ή κατά περίπτωση στα δικαιώματα ψήφου και ορισμού του νομίμου εκπροσώπου του συνεργατικού σχήματος.
– Υπεύθυνη Δήλωση Προσωπικής Κατάστασης από κάθε μέλος του συνεργατικού σχήματος (βλ. υπόδειγμα στο Παράρτημα της Πρόσκλησης).
– Υπεύθυνη Δήλωση Προσωπικής Κατάστασης από κάθε μέλος του συνεργατικού σχηματισμού, σύμφωνα με το αντίστοιχο Παράρτημα της Πρόσκλησης.
– Υπεύθυνη δήλωση στην οποία κάθε μέλος του συνεργατικού σχηματισμού  θα δηλώνει ότι τα στοιχεία της πρότασης είναι αληθή και ακριβή.
– Πρόσθετα στοιχεία τεκμηρίωσης / Συνοδευτικό υλικό του ΕντύπουΥποβολής (όπου απαιτείται, ή εκτιμάται).
 
5.) Σχετικά με τα υποκριτήρια των κριτηρίων στη σελίδα 21: Έχουν το ίδιο ποσοστό στη διαμόρφωση του συνολικού βαθμού –ποσοστού των κριτηρίων?
Απάντηση:
Ο συντελεστής βαρύτητας είναι ενιαίος για κάθε «υποκριτήριο» καθενός κριτηρίου.
 
6.) Σε σχέση με τον τρόπο καταβολής της χρηματοδότησης: Φαίνεται ότι τα λαμβάνει ο νόμιμος εκπρόσωπος. Ποιος θα φορολογηθεί όμως? 
Απάντηση:
Ο συνεργατικός σχηματισμός, σύμφωνα Ενότητα 3 Προϋποθέσεις συμμετοχής σημείο 7, θα πρέπει να αποκτήσει μία νομική μορφή εκ των παρακάτω: 
– Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
– Αστικός Συνεταιρισμός
– Κοινοπραξία
– Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία)
Ως εκ τούτου, η νομική οντότητα που θα δημιουργηθεί θα λάβει την επιδότηση και θα είναι φορολογικά υπόχρεη για το σύνολο της δραστηριότητάς της σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
 
7.) Στην σελίδα 21 που αναφέρει την επιλέξιμη δαπάνη (4)-Προβολή, προώθηση και δικτύωση, αναγράφεται στην τελευταία παράγραφο πως αν οι δαπάνες της συγκεκριμένης κατηγορίας ξεπερνούν το ποσό των 5.000€, απαιτείται να συνυποβληθεί και ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
Ενημερώστε με:
1.        η συγκεκριμένη υποχρέωση αφορά και τα υπό σύσταση cluster ;
2.       εάν ναι τότε πείτε μου από ποια επιλέξιμη δαπάνη καλύπτεται αυτή η ΜΕΛΕΤΗ.
Απάντηση:
Η συγκεκριμένη υποχρέωση αφορά και τα υπό σύσταση cluster και η σχετική δαπάνη καλύπτεται από την κατηγορία 2:
Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, σημείο 1: "Εκπόνηση μελετών και ερευνών κάθε μορφής όπως έρευνες αγοράς, μελέτες benchmarking, οργάνωσης, διοίκησης, αναδιοργάνωσης των επιμέρους λειτουργιών του συνεργατικού σχηματισμού, τυποποίησης διαδικασιών, εκτίμησης επιχειρηματικού κινδύνου (risk analysis), marketing plan, κ.λπ. και μέχρι του ποσού των 4.000 Ευρώ. (σελ. 
 
 
8.) Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής συνδικαλιστικού φορέα ως μέλος υπό σύσταση ΣΣ (cluster), σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σελ. 14, παράγραφος 3: «Προϋποθέσεις Συμμετοχής».
Απάντηση:
Συνδικαλιστικός φορέας έχει δυνατότητα συμμετοχής ως μέλος υπό σύσταση ΣΣ (cluster), σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σελ. 14, παράγραφος 3: «Προϋποθέσεις Συμμετοχής»:
«…Οι υπόλοιποι φορείς μπορεί να είναι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και νομικής μορφής συμπεριλαμβανομένων των ατομικών επιχειρήσεων – φυσικών προσώπων (μέλη και μη μέλη του ΕΕΑ), ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, ΑΕΙ και ΤΕΙ, εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιποί τεχνολογικοί φορείς».