30/05/2018 | 21:09
Απεργία και κοινωνική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις – βίντεο
Απεργία και κοινωνική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις – βίντεο

Με διαφορετικό χρώμα και με συμμετοχή μικρομεσαίων πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά την απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ ΑΔΕΕΥ και οργανώσεις εργαζομένων.

 

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι. Ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίοι διαδήλωσαν με επίκεντρο τις απαιτήσεις για αλλαγή πολιτικών.

 

 

Δυο πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στην Αθήνα. Μια της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και μία του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Ακολούθησαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας.

 

Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και άλλα πληττόμενα στρέμματα όπως οι επαγγελματοβιοτέχνες μετά από πρόσκληση των οργανώσεών τους ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΟΕ, ΕΦΕΕ, δικηγόρων κ.α

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

 

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρουν μεταξύ άλλων:

 

“Η 30ή Μάη έχει αποφασιστεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων. Οι δέκα φορείς που συγκροτήσαμε την κοινωνική Συμμαχία, προκρίναμε αυτή τη μορφή δράσης ύστερα από επίπονο διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να αναδείξουμε τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.

 

Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές, οδήγησε στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%, στην έκρηξη της ανεργίας στο 30%, στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

 

Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

 

 

Το Success story που φιλοτεχνεί η Κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ακυρώνεται από τις δηλώσεις των δανειστών για αυξημένη εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, ενώ καταρρέει πλήρως από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί ως το 2022 και άλλα που προβλέπονται ως το 2060.

 

 

Το ΠΑΜΕ

 

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας! Αγώνας, οργάνωση και αντεπίθεση η επιλογή μας!». Με αυτό το σύνθημα χιλιάδες απεργοί από δεκάδες κλάδους δουλειάς με τη μαζική διαδήλωση στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, απάντησαν στα «αναπτυξιακά σχέδια» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλουν να στοιχίσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους «εθνικούς στόχους» των μονοπωλίων. 

 

Με το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, πήραν θέση απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση, που εντείνουν την επίθεση με στόχο τη στήριξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητας.

 

 

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο Γιώργος Ντάλιος, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και ακολούθησε πορεία ως το Σύνταγμα.

 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Η απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, το οποίο «πλημμύρισε» από τους χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, νέους, συνταξιούχους και γυναίκες. 

 

 

Εκπροσωπώντας τους αυταπασχολούμενοςυ και μικρούς βιοτέχνες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Ντάλιος, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το ΔΣ της ΟΒΣΑ χαιρετίζει τις χιλιάδες κόσμου που συμμετέχουν στη σημερινή μεγάλη μας κινητοποίηση.

 

5 Ομοσπονδίες και 23 πρωτοβάθμια Σωματεία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων δίνουμε κι εμείς το αγωνιστικό "παρών" στη σημερινή συγκέντρωση δίπλα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές και ανέργους.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Ο δρόμος του αγώνα είναι και για μας μονόδρομος. Οι υποχρεώσεις προς εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, προμηθευτές παραμένουν υπέρογκες. Το ίδιο και τα έξοδα επιβίωσης που καλείται να καλύψει κάθε λαϊκή οικογένεια. Τα ακριβά είδη διατροφής και κατανάλωσης, τα πανάκριβα οικιακά τιμολόγια, τη μόρφωση των παιδιών μας (φροντιστήρια, τροφεία παιδικών σταθμών κλπ.) αλλά και έξοδα για την υγεία που οι υποβαθμισμένες δημόσιες δομές δεν μας παρέχουν.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλοι εμείς οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες συνεχίζουμε να παλεύουμε για την επιβίωσή μας, αντιμετωπίζοντας τα χρέη που μας φόρτωσαν στην κρίση, ρυθμίσεις που αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε, με αποτέλεσμα να ζούμε καθημερινά υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων.

 

Όσοι συνάδελφοι έχουν καταφέρει να μη χρωστάνε ή έχουν τακτοποιημένη ρύθμιση και βλέπουν μια σταθεροποίηση ακόμα και μικρή άνοδο στη δουλειά τους, όταν στο τέλος κάνουν ταμείο, βλέπουν ότι αυτό που με τόσο κόπο και ατελείωτες ώρες δουλειάς κατάφεραν (στερώντας ελεύθερο χρόνο από τους ίδιους και την οικογένειά τους), τους το παίρνουν οι ρυθμίσεις, η εφορία, ο ΕΦΚΑ.

 

 

Γι’ αυτό και τα αιτήματά μας σήμερα, για ένταξη στο αφορολόγητο, για διαγραφή τμήματος των χρεών που μας φόρτωσαν τα προηγούμενα χρόνια, για κατάργηση φοροχαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος κλπ. είναι όχι μόνο δίκαια, αλλά και αναγκαία.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας καλεί να κάνουμε υπομονή, μας λέει πως θα έχουμε μερίδιο και εμείς από την ανάπτυξη.

 

Ωστόσο, αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, η έξοδος από τα μνημόνια δεν φαντάζει και τόσο ρόδινη.

 

Όχι μόνο δεν επανέρχεται το αφορολόγητο για εμάς τους επαγγελματίες, αλλά μειώνεται στις 5.500 ευρώ και για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

 

Οι συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι υποδέχονται την ανάπτυξη με περικοπές που θα ξεπερνούν το 20% για τον πρώην ΟΑΕΕ, ενώ χιλιάδες δεν θα βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών στο Ταμείο.

 

Τώρα ετοιμάζονται να μας πάρουν και τα σπίτια, να εκτοξεύσουν τις κατασχέσεις ακόμα και για χρέη 500 ευρώ, όσο 1-2 εισφορές στον ΕΦΚΑ.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο περιβόητο "Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης" όπως το ονομάζει η κυβέρνηση. Έτσι ονομάζουν την πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων βιομηχάνων, πολυκαταστημάτων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μονοπωλιακών ομίλων που προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους δεν λογαριάζουν τις δικές μας ανάγκες και δικαιώματα.»

 

 

 

ΑΣΒ

Tags: Εργασιακά, Συνδικαλιστικά Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1048 φορές

Σχετικές Ειδήσεις