tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Από 1η Σεπτεμβρίου η έκδοση ενημερότητας χωρίς την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Καλύπτονται τυπικά οι φορολογούμενοι που δεν πλήρωσαν την δόση του Αυγούστου, έτσι ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές υποθέσεις

Από την Δευτέρα, 1η Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκδίδουν κανονικά ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής χωρίς να θεωρείται ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία τυπικά και μέχρι να γίνουν οι συνολικές διορθώσεις στον νόμο λήγει σήμερα 29/8/2014.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγο ρύθμιση δεν μεταθέτει για το Σεπτέμβριο την πρώτη δόση ούτε αυξάνει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (από 5 σε έξι) όπως εσφαλμένα δημοσίευσαν κάποια μέσα ενημέρωσης.

Απλά καλύπτει και τυπικά τους φορολογούμενους που δεν θα πληρώσουν την δόση του Αυγούστου, έτσι ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις φορολογικές υποθέσεις τους χωρίς πρόβλημα (έκδοση ενημερότητας κλπ) μέχρι την ψήφιση και την δημοσίευση στο ΦΕΚ των συνολικών τροποποιήσεων του ΕΝΦΙΑ (αύξηση αριθμού δόσεων κλπ) οι οποίες θα κατατεθούν στην βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.


Ενημέρωση για την τροπολογία του Υπ. Οικονομικών, που ψηφίστηκε στις 28.8.2014 από τη Βουλή των Ελλήνων:

Στο άρθρο 8 του ν. 4223/2013 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής:

«Οφειλές από πράξεις προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. που έχουν εκδοθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος, δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες πριν από την 30η Σεπτεμβρίου 2014 και, επιπροσθέτως, δεν λαμβάνονται υπόψη, έως την ημερομηνία αυτή, για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής του άρθρου 12 του ν. 4174/2013.»

Υπενθυμίζουμε την υπ’ αριθμ. ΔΠΕΙΣ Α 1116352 ΕΞ 2014/13.8.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία μέχρι και την 30.9.2014, «Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2014.»

Σημειώνουμε ότι, εντός των προσεχών ημερών μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., οι δόσεις θα αναμορφωθούν σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ), με την πρώτη να είναι καταβλητέα την 30η Σεπτεμβρίου 2014, τη δεύτερη 31η Οκτωβρίου ……… και την έκτη δόση την τελευταία εργάσιμη του μηνός Φεβρουαρίου 2015.

 

Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών
 

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Δελτίο Τύπου

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ψηφίσθηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία η πρώτη δόση του ΕΝ.Φ.Ι.Α καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Ποσό φόρου το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογούμενους θα συμψηφιστεί με το συνολικά οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α.