tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Από σήμερα ο ΦΠΑ αλλάζει τα φώτα σε όλους

Ο νέος ΦΠΑ σε μικρομεσαίους , σε καταναλωτές, στην αγορά όλη θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάπτυξη

 

Του Βαγγέλη Γιακουμή 

 

Διάχυτη είναι είναι η άποψη πως η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί. Δεν εξηγείται αλλιώς αφού ο νέος συντελεστής του ΦΠΑ σε προϊόντα είδη πρώτης ανάγκης, κάνει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναστενάζουν. 

 

Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας απο το βήμα της βουλής, σημείωσε με αφοπλιστική κιόλας ειλικρίνεια οτι τα  μέτρα που ζητά απο τους βουλευτές του να ψηφίσουν, "δεν θα οφελήσουν την ελληνική οικονομία αλλά είμαι αναγκασμένος να φέρω αυτή τη συμφωνία …" είπε χαρακτηριστικά προς έκπληξη ολων.  Χειροπιαστή απόδειξη πως όταν η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί, δεν πιστεύουν αυτά που νομοθετούν , τότε πολύ απλά το αποτέλεσμα ειναι μηδέν. Πιο απλά δεν γίνεται. 

 

Ο νέος ΦΠΑ σε μικρομεσαίους , σε καταναλωτές, στην αγορά όλη θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην ανάπτυξη. Διότι ποιός δεν θα καταλάβει οτι όλα αυτα τα εμπόδια μόνο ανάπτυξη δεν προσφέρουν αλλά αντίθετα βυθίζουν την αγορά κάθε μέρα και χειρότερα. 

 

Ποιός δεν καταλαβαίνει οτι όλα αυτά αυξάνουν το όγκο της φοροδιαφυγής τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο οικονομικών βγάζει καταλόγους μου μόνο στο θίασο θεάτρου παίζονται τέτοιου είδους μονόπρακτα . Σουβλάκι σκέτο 13% με πιπεριές ή αλατισμένο στο 23% , αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου που είναι για γέλια και για κλάματα!

 

Ωστόσο απο σήμερα Δευτέρα, κιόλας, εκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης θα μεταφερθούν από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 9%. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% μειώνεται πάντως σε 6% (για φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων, εκδόσεις βιβλίων κ.λπ.). Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. 

 

Σημειώστε , οτι μαζί με όλα αυτά μειώνονται οι συντάξεις λόγω αυξημένων φόρων και κατα συνέπεια και οι μισθοί αφού οι ασφαλιστικές εισφορές και αυτές αλλάζουν προς τα πάνω. 

 

Τα μέτρα ύψους 5 δις που η κυβέρνηση νομοθέτησε δύσκολα θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Όχι γιατί δεν υπάρχει θέληση, αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλη φορολογητέα ύλη. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να υπάρχει για να φορολογηθεί και έτσι η κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα στα ταμεία της. Ο δύσκολος δρόμος τώρα είναι, όχι μόνο για εκείνη αλλά και για εμάς τους ίδιους.