tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Απόφαση δικαστηρίου για οφειλές κλάδου ασθενείας στον ΟΑΕΕ

"Η μάχη διαρκεί ακόμα και ελπίζω σε τελική νίκη"

Γράφει ο Γ. Φλωράς μέλος ΔΣ του ΕΕΑ

 

 

Εκδόθηκε επιτέλους η απόφαση στην προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ που δικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Καταρχήν ευχαριστώ δημοσίως τον δικηγόρο μου στην υπόθεση τον Δημήτρη Τεμπέρη για την εξαιρετική υποστήριξη της υπόθεσης. Το δικαστήριο, σε 1ο βαθμό (ακολουθεί η Έφεση), απορρίπτει το αίτημα για αφαίρεση των χρεώσεων της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στέλνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα για μείωση των εισφορών από το 2009 και μετά. Επίσης απορρίπτει το αίτημα να δίνει βεβαιώσεις ο ΟΑΕΕ σε όσους οφείλουν. Η απόφαση είναι μεγάλη σε μέγεθος (32 σελ.) και με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Για το 2ο, θέμα που το στέλνει στο ΣτΕ, ήταν εξαρχής εις γνώση μας και με τον δρόμο που ακολουθήσαμε κερδίσαμε σημαντικό χρόνο (ελπίζουμε ότι θα δικαστεί εντός του 2018). Για το 1ο θέμα, των εισφορών περίθαλψης, είμαστε στεναχωρημένοι αλλά όχι απογοητευμένοι (ενόψει της Έφεσης).

 

Τα επιχειρήματα του δικαστηρίου είναι, κυρίως (πέραν νομικών ισχυρισμών που διαφωνούμε), ότι

1) η Πολιτεία παρείχε περίθαλψη στους ανασφάλιστους από το 2014 και μετά (Νόμος Γεωργιάδη) και

2) δόθηκαν πολλές ευκαιρίες ρύθμισης των οφειλών. Ακόμα και αν δεχτούμε το 1ο, ο ν. Γεωργιάδη έγινε το 2014, το αίτημα είναι για διαγραφή οφειλών πριν το 2014.

 

Αρα αν έχει δίκιο το δικαστήριο, για πριν το 2014 οφείλει να κρίνει διαφορετικά. Και προφανώς ο Ν. Γεωργιάδη δεν ήταν καθολική κάλυψη ανασφάλιστων, όπως ισχύει σήμερα, αλλά υπό πολλές και αξεπέραστες προϋποθέσεις. Για τον 2ο ισχυρισμό (ρυθμίσεις) είναι προφανώς απαράδεκτο επιχείρημα του δικαστηρίου καθώς δεν απαντάει στην οικονομική δυνατότητα κάποιου να ενταχθεί στις ρυθμίσεις.

Όπως αναφέρω θα ακολουθήσει Έφεση. Η μάχη διαρκεί ακόμα και ελπίζω σε τελική νίκη. Ειλικρινά όμως ελπίζω στο ενδιάμεσο διάστημα η Κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο και να λύσει το σοβαρό ζήτημα των οφειλών, με αφαίρεση της παράνομης χρέωσης για περίθαλψη και αναδρομική μείωση των εισφορών από το 2009 και μετά σε όσους οφείλουν (που σε κάθε περίπτωση είναι στο σύνολό τους Λογιστικές οφειλές που ενδεχομένως δεν θα εισπραχθούν ποτέ). Η συσσώρευση των προβλημάτων με τρόπο απαράδεκτο ανήκει κυρίως στις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Η αδράνεια να λυθεί το πρόβλημα όμως ανήκει στην παρούσα Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και να γλυκοκοιτάζει μόνιμα τους ασφαλισμένους στα πρώην «Ευγενή» Ταμεία και τους δημοσιογράφους.

 

ΥΓ1, από την απόφαση λείπουν τα προσωπικά δεδομένα, άνευ αξίας για την χρήση της απόφασης για κάθε σκοπό.

ΥΓ2, δεν νομίζω ότι έχει ουσία η κακόπιστη κριτική του Δικαστηρίου, αν φοβήθηκε το βάρος μιας απόφασης διαφορετικής κλπ. Ο δρόμος της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος, όσο η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει. Υπάρχει ο 1ος βαθμός, τελείωσε, και ακολουθεί ο 2ος, το Εφετείο. Και μετά, αν χρειαστεί, το ΣτΕ. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί και να λυθεί άμεσα το ζήτημα.

 

 

 

Δείτε όλη την Απόφαση.

 

 

 

ΣΒ