tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Ας ξαναδούμε τα δικά μας προβλήματα

Μ’ αυτά και μ΄ αυτά ξεχάσαμε ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη 1,7 εκ. από αυτές δεν έχουν υποβληθεί

Οι μεγάλες μεταβολές στο εξωτερικό περιβάλλον της Ελλάδας και ευρύτερα στην ΕΕ, τις τελευταίες μέρες, κυριολεκτικά απορρόφησαν το ενδιαφέρων του κόσμου της ενημέρωσης. Είχε προηγηθεί μια βδομάδα πανηγυρικών τόνων για τα μέτρα – κίνητρα ανάπτυξης, τις επερχόμενες επενδύσεις, την ανάδυση νέων υποσχέσεων ευημερίας κ.α.

 

Ξαφνικά ο κόσμος και οι επιχειρήσεις σαν να βρέθηκαν σε άλλη χώρα, χώρα με ρόδινο μέλλον! Μετά ήρθε το βρετανικό brexit για να χαλάσει λίγο το κλίμα ευφορίας, αλλά τίποτα δεν κλόνισε τα μέσα ενημέρωσης από το να το ερμηνεύουν ως «στιγμιαίο» λάθος που όλοι οι Βρετανοί ζητούν να… διορθωθεί!

 

Μ’ αυτά και μ΄ αυτά ξεχάσαμε ότι βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη 1,7 εκ. από αυτές δεν έχουν υποβληθεί.

 

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η υποβολή τους η οποία μπορεί να πάρει, ως είθισται, μια παράταση. Το πρόβλημα είναι τα επερχόμενα των δηλώσεων.

 

Αμέσως τους επόμενους μήνες ένα τσουνάμι φόρων εισοδήματος πρέπει να καταβληθεί. Από κοντά πρέπει να καταβληθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων για όσους άντεξαν να μείνουν, τα δημοτικά τέλη, τα τέλη κυκλοφορίας….

 

Χωρίς περιστροφές, όποιος τολμήσει να κάνει ολιγοήμερες διακοπές φέτος θα του βγουν πολύ – πολύ ξινές!

 

Ώρα να επανέλθουμε λοιπόν από τον κόσμο των πανηγυρισμών και της εύφορης ανάπτυξης στα «μέσα» μας, στο πορτοφόλι μας και έτσι να μετρήσουμε το είναι μας και την κυβερνητική πολιτική. Γιατί, με διακηρύξεις και υποσχέσεις για το μέλλον, ούτε οι φόροι πληρώνονται ούτε το πιάτο γεμίζει.

 

Το έχουμε πει πολλές φορές. Αν δεν αρχίσουμε να κινούμε την παραγωγή νέου πλούτου με αυτό που έχουμε στα χέρια μας, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι οι πλέον έτοιμες να κινηθούν με λίγο χρήμα στην αγορά, καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν. Καλές οι μεγάλες επενδύσεις αλλά μέχρι η επένδυση να πέσει στην αγορά, να γίνει αμοιβή της εργασίας και αυτή να διαχυθεί στα μαγαζιά, η κρίση θα επιδεινώνεται.

 

Δεν θα ξαναπούμε να μειωθούν οι φόροι κλπ για να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Η απάντηση των κυβερνήσεων ήταν πάντα: νέοι φόροι! Ούτε για τη φοροδιαφυγή θα πούμε αφού ξέρουμε την απάντηση: «Θα παταχθεί»! Θα πούμε μόνο τούτο: έχει η κυβέρνηση διάθεση να κάνει πραγματικό διάλογο για να βάλουμε μπρος, με πρακτικά μέτρα, στην οικονομία; Αν έχει ξέρει πώς να αρχίσει. Κανένας δεν τα ξέρει όλα. Ο διάλογος όμως μπορεί να τα φανερώσει.

 

Σίγμα Βήτα