tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Η μικρά Ισλανδία

Όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι, στις 27 Ιουνίου το Βράδυ, έμειναν άφωνοι από τη ζωτικότητα, το πάθος, τη θέληση και την ατελείωτη φαντασία των Ισλανδών

Το ράπισμα της ερασιτεχνικής εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Ισλανδίας κατά της επαγγελματικής ομάδας της Αγγλίας, για τους αγώνες EURO-2016,  ήταν τόσο ισχυρό που «ακούστηκε» σε όλο τον πλανήτη! Την πέταξε έξω απο τον επόμενο γύρο, για τον οποίο ήταν σίγουρη!

 

Το «ράπισμα» δεν ήταν άλλο από την απίστευτη νίκη με 2-1 (ανατροπή από 0-1!) της μικρής ποδοσφαιρικά, πληθυσμιακά και  οικονομικά Ισλανδίας, κατά της αρχαιότερης ποδοσφαιρικά και από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές και οικονομικές δυνάμεις της υφηλίου, Αγγλίας! Νίκη μιας ερασιτεχνικής ομάδας με προπονητή… οδοντίατρο, κατά μιας βαριάς φανέλας και άκρως επαγγελματικής ομάδας! Δεν αποκλείεται η αξία ενός ποδοσφαιριστή της Αγγλίας να είναι μεγαλύτερη της αξίας των «11» της Ισλανδίας στο διεθνές χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου.

 

Τι σημασία όμως έχουν όλα αυτά ώστε να αξίζουν να σχολιαστούν σε μια επαγγελματική σελίδα;

 

Όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι, στις 27 Ιουνίου το Βράδυ, έμειναν άφωνοι από τη ζωτικότητα, το πάθος, τη θέληση και την ατελείωτη φαντασία των Ισλανδών ποδοσφαιριστών. Μόνο έτσι νίκησαν την απείρως ισχυρότερη αντίπαλο. Δεν είναι συνηθισμένα αυτά τα φαινόμενα στο ποδόσφαιρο, αλλ’ ωστόσο, είναι πολύ πιο συνηθισμένα από την οικονομική ζωή.

 

Για να απαντήσουμε λοιπόν στην απορία, θα λέγαμε ότι όταν υπάρχει κρίση και η αμηχανία καταλαμβάνει τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις που υποτίθεται πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη εξόδου από την κρίση, ανοίγουν άπειρες ρωγμές και ευκαιρίες για να ξεπεταχτούν νέες ιδέες, νέες λύσεις, από νέους άφθαρτους επιχειρηματίες που ανοίγουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες και νέες δράσεις που υπερβαίνουν την κρίση.

 

Αυτές οι νέες δυνάμεις ιστορικά ξεπετιούνται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στην οικονομική πραγματικότητα είναι αυτές που πρώτες διερευνούν τα νέα πεδία επιχειρηματικότητας, πριν επιβεβαιωθεί η αξία τους και πριν έρθουν οι μεγάλες επενδύσεις και τα μονοπώλια. Σε αυτές κατοικοεδρεύει η ζωτικότητα, το πάθος, η θέληση και η ατελείωτη επιχειρηματική φαντασία!

 

Είναι επιχειρήσεις που κατανικούν στο πεδίο των εμπνεύσεων αλλά και των όρων βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, τις μεγάλες δυσκίνητες επιχειρήσεις και τις υπερνικούν σε ταχύτητα ανάπτυξης νέων προϊόντων και δραστηριοτήτων. Μέχρι να έρθουν οι μεγάλες επιχειρήσεις θα έχει γίνει δυνατόν να κινηθεί η οικονομία και να κεφαλαιοποιήσει η χώρα τα πρώτα αναντικατάστατα κέρδη, στην πορεία εξόδου από την κρίση.

 

Δεν είδατε τον αγώνα Ισλανδίας – Αγγλίας; Δείτε τον από επανάληψη για να καταλάβετε πως ένας μικρός, σε μια στιγμή αμηχανίας του μεγάλου, κυριολεκτικά εισχωρεί στις ρωγμές του και παίρνει τη νίκη στη κρίσιμη στιγμή. Κάπως έτσι πρέπει να είναι και η δική μας επιχειρηματικότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.

 

Άραγε ακούν το νόημα των επισημάνσεων οι υπουργοί και η κυβέρνηση ή θα πετάξουν την μπάλα με την… απλή αναλογική στην εξέδρα για να κερδίσουν χρόνο αδράνειας;

 

Για τον ρόλο της Πολιτείας και της κυβέρνησης όμως, στο όνειρο να έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που να πραγματοποιήσουν επίθεση εν καιρώ ύφεσης, μπορούμε να τα πούμε και αύριο. Σήμερα ας απολαύσουμε τη νίκη της μικράς Ισλανδίας!

 

 

Σίγμα Βήτα