tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Η σχεδιασμένη ανάπτυξη και ο κ. Γιούνκερ

"Τομές, όχι από αυτές που θυσιάζουν την ανάπτυξη στη αποπληρωμή των χρεών, αλλά το αντίστροφο"

Όσο βαθαίνει και ωριμάζει η κρίση, τόσο ωριμάζει και η άποψη ότι αν δεν γίνουν βαθιές τομές, η κρίση δεν ξεπερνιέται. Τομές, όχι από αυτές που θυσιάζουν την ανάπτυξη στη αποπληρωμή των χρεών, αλλά το αντίστροφο.

 

Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στην ωρίμανση των όρων  για έξοδο τόσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ των απόψεων που προβάλουν τη δική τους λύση.

 

Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ όπου διεξάγεται μια λυσσαλέα μάχη και σύγκρουση τεράστιων συμφερόντων για το ποια πολιτική θα επιλεγεί.

 

 Οι αντιθέσεις αυτές και οι αντιφάσεις της πολιτικής εξόδου από την κρίση, αποτυπώθηκαν, παραστατικά, στην ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης – 2016 με τίτλο: Για μια καλύτερη Ευρώπη – Μια Ευρώπη που προστατεύει, ισχυροποιεί και αμύνεται.

 

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με το σύνολο των θέσεων και απόψεων που διατυπώθηκαν. Θα σταθούμε μόνο σε μια συμπερασματική θέση για τις επενδύσεις στην νέα γενιά, στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και στις επιχειρήσεις που μας βγάζουν από την κρίση βιώσιμα και ανταγωνιστικά.

 

Όλα αυτά ως στόχο για μια νέα οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση είναι σωστά αλλά έχουν ακουστεί τόσες πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια που ο πολίτης όταν τα ακούει τα συνδέει με λόγια χωρίς περιεχόμενο.

 

Θα είναι και τώρα έτσι; Το «Πακέτο Γιούνκερ» για πέρασμα στην ψηφιακή εποχή της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ζωής που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο «κάτι λέει» αλλά και κάτι ξεχνάει.

 

Όπως ανέφερε, οι πολίτες όσο και η οικονομία έχουν μπει στην ψηφιακή εποχή.  Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη για τα επόμενα 20 χρόνια. Αν γίνουν επενδύσεις στα νέα δίκτυα και τις νέες υπηρεσίες, το όφελος θα είναι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας την προσεχή δεκαετία.

Η  Ευρώπη πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη νέα γενιά της, σε όσους αναζητούν εργασία, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

 

 

Είναι παράξενο όμως να καλείς τις επιχειρήσεις «να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη για τα επόμενα 20 χρόνια» και η ΕΕ να μη μπορεί να προγραμματίσει ούτε για ένα χρόνο!

 

Αυτό είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της ΕΕ. Κάνει σχέδια με ημερομηνία λήξης, κάνει επιλεκτικά προγράμματα που όταν λήγουν κανένας δεν σκέφτεται ότι η οικονομία έχει συνέχεια.  Διαφημίζει προγράμματα που υποκρύπτουν επιδότηση ενώ δεν υπάρχει πουθενά ένας κεντρικός προγραμματισμός όλων των ενεργειών στη βάση των αρχών: «Σχέδιο, επένδυση, κόστος, όφελος». Παντού παρουσιάζοντα αποσπασματικά πετυχημένες δράσεις ενώ συνολικά η οικονομία παρουσιάζει επιδείνωση και εσωτερικά και εξωτερικά.

 

 

Με ή χωρίς σχέδιο;

 

Εμείς θα το πούμε καθαρά: Η ΕΕ (και η χώρα μας) έχει ανάγκη από μεσοπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης, από προγραμματισμό και από ιεράρχηση στόχων και επενδύσεων. Καιρός ν’ αφήσουν τις ιδεοληψίες και να επαναφέρουν τα 5χρνα σχέδια ανάπτυξης. Υπάρχει ανάγκη από επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας, ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Αυτές δεν βγαίνουν χωρίς σχέδιο, με βάση μόνο τους νόμους τη αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιούνκερ καλό θα ήταν να εξάγγειλε μακροπρόθεσμα σχέδια ανάπτυξης φυτώριων νέων επιχειρήσεων ικανών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε συνθήκες κρίσης. Το μοντέλο αυτών των επιχειρήσεων μπορεί να είναι αρχικά οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές προσφέρονται σήμερα με πολύ μικρό κόστος και με πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.

 

Μια τέτοια σοβαρή πολιτική, θα λειτουργήσει γρήγορα ως προσκλητήριο και μαγνήτης για μεγάλες επενδύσεις πραγματικής παραγωγής πλούτου και όχι πρόσκαιρων κερδών.

 

 

Σ.