tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άποψη: Οι πυρκαγιές και η κοινωνική διάσταση του ΕΕΑ

Το ΕΕΑ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει, στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων, βοήθεια σε πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρηματίες

Οι φωτιές έκαιγαν ακόμη στην Ανατολική Αττική, οι καταστροφές και οι απώλειες δεν είχαν καταγραφεί πλήρως, αλλά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να προσφέρει, στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων, βοήθεια σε πυρόπληκτους πολίτες και επιχειρηματίες.

 

Αυτή η αυτόματη αντίδραση είναι ο δείκτης ευαισθησίας ενός ζωντανού επιχειρηματικού οργανισμού που κατάφερε και διέσπασε τα στενά, τυπικά όρια ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και προέταξε την κοινωνική ανάγκη πέρα από τον στενό κύκλο των επιχειρήσεων.

 

Ήδη με πρωτοβουλία του ΕΕΑ, πραγματογνώμονες επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για την αξιολόγηση των ζημιών.

 

Παράλληλα, προετοιμάζει αποστολή εφοδίων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, ενώ δηλώνει έτοιμο για συνεργασία με τους Δημάρχους και τις Αρχές για να συμβάλει με τον οποιοδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται πολλές περιοχές της Αττικής.

 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε επιστολή του προς τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν: «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και μπροστά στην εθνική τραγωδία με δεκάδες θύματα και φοβερές καταστροφές εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην Αττική, οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε πνεύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στον συνάνθρωπο».

 

Η δράση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για το ΕΕΑ. Από το 2012, όπως αναφέρεται στον Απολογισμό Δράσης 2012-2017, σημείωσε μια σημαντική στροφή και προς τις ανάγκες της κοινωνίας που η κρίση έπληξε, με παροχή υλικής βοήθειας μέσω δήμων. Επί πλέον, άμεση ήταν η παροχή βοήθειας σε πληγέντες από καιρικά ή άλλα φαινόμενα, με πιο πρόσφατη την βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

 

Σε παλιότερες εποχές, συχνή ήταν η ερώτηση των επιχειρηματιών: «Και τι κάνει το Επιμελητήριο για μένα;» Σήμερα το ερώτημα αυτό ωχριά πλέον, δεν υπάρχει για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας. Όχι μόνο έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ανταπόδοση νέων υπηρεσιών, ιδίως με την ψηφιοποίηση και τη ραγδαία ηλεκτρονικοποίηση της διεκπαιρείωσης υποθέσεων των μελών, αλλά επεκτείνει την παροχή βοήθειας και προς την κοινωνία.

 

Είναι το επιμελητήριο του καιρού μας, ένα επιμελητήριο που κάθε επιχειρηματίας θα ένοιωθε περήφανος να είναι μέλος του.

 

Η Πολιτεία ακούει για να εκτιμήσει τα αναγακία επόμενα βήματα στον εκσυγχρονισμό του επιμελητριακού θεσμού;

 

 

ΑΣΒ