tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αρνητική η ΠΟΜΙΔΑ στην αυτόνομη θέρμανση χωρίς την έγκριση συνέλευσης

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μετά από ψήφιση σχετικής τροπολογίας μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αυτονόμηση θέρμανσης με φυσικό αέριο του διαμερίσματος του.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι μετά από ψήφιση σχετικής τροπολογίας μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αυτονόμηση θέρμανσης με φυσικό αέριο του διαμερίσματος του.

Και αυτό μπορεί πλέον να το κάνει, χωρίς την έγκριση συνέλευσης της πολυκατοικίας.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ η οποία σε ανακοίνωση της τονίζει ότι η σχετική διαδικασία ορίζεται από Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο παραμένει σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

 

«1. Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για τη δυνατότητα απόσπασης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από θέρμανση με υγρά καύσιμα στο φυσικό αέριο ή αντικατάσταση του κοινόχρηστου καυστήρα της οικοδομής με καυστήρα φυσικού αερίου ορίζονται από το Π.∆.420 της 19/20.10.87 «Για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές». (ΦΕΚ Α' 187), στο άρθρο 2 όπως έχει τροποποιηθεί ως σήμερα.

 

2. Το άρθρο 39 του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 4447/2016 περί χωρικού σχεδιασμού κλπ. τροποποιεί το άρθρο 11 του νόμου 4342/2015 που αναφέρεται στους μετρητές ενεργειακής κατανάλωσης. Η νέα παράγραφος 8 του άρθρου αυτού αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης, με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας.

 

3. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νομοθέτη, η έκφραση «δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα» δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί “όργανο αρχής ή φορέα”), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα από πλευράς συνιδιοκτησίας, μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή.

 

4. Αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει την μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συνθήκες «ζούγκλας» σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα Πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987, που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του Ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει, όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση.»