tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Εκλογικός θρίαμβος και κοινωνική νομιμοποίηση

Πρόκειται λοιπόν για έναν «εκλογικό θρίαμβο» πάνω σε ένα πολιτικό και κοινωνικό ηφαίστειο;

Στον απόηχο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η νέα κυβέρνηση, οι νέοι υπουργοί, οι «καραμπόλες» τα κρυφά παράπονα… αλλά όλων τα βλέμματα είναι στην επόμενη μέρα και στα μέτρα που έρχονται.

 

Μπορεί με τέτοια μέτρα όπως του μνημονίου 3 να υπάρξει πολιτική σταθερότητα; Και μάλιστα με μια κυβέρνηση που εκπροσωπεί το 39,15% των ψηφισάντων και το 17,54%% του συνόλου του εκλογικού σώματος; Ακόμη και τη συναίνεση της Ν.Δ. να εξασφάλιζε η κυβέρνηση, τότε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΝΔ όλοι μαζί, μόλις το 33,05% του συνόλου του εκλογικού σώματος θα έχουν.

 

Εκ των πραγμάτων μόλις τα μέτρα αρχίσουν να έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις αυτό το κοινωνικό ποσοστό που δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει το ίδιο, δεν θα είναι ικανό να νομιμοποιεί στην κοινωνία τα μέτρα. Άρα η ζητούμενη πολιτική σταθερότητα που ζητάνε κυρίως οι οικονομικοί φορείς σκοντάφτει εκ των πραγμάτων στην πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση. Η δεύτερη μάλιστα που είναι και η κρισιμότερη και δεν λαμβάνει και πολύ υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα και τις βουλευτικές έδρες, θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για οποιαδήποτε κυβέρνηση.

 

Πρόκειται λοιπόν για έναν «εκλογικό θρίαμβο» πάνω σε ένα πολιτικό και κοινωνικό ηφαίστειο;

 

Θα υπάρξει νέο αδιέξοδο λοιπόν μόλις τα μέτρα αρχίσουν να εφαρμόζονται και η λεγόμενη πολιτική σταθερότητα θα είναι απλώς μια ευχή όπως οι προεκλογικές;

 

Μήπως οι πολιτικοί νικητές πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις θριαμβολογίες και τις κλασσικές κουβέντες τύπου «σηκώνουμε τα μανίκια» και να επανέλθουν με σοβαρότητα στην πρόταση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για Εθνική Συνεννόηση;

 

Μήπως δεν κατάλαβαν οι πολιτικοί τι θα πει Εθνική Συνεννόηση; Μήπως δεν κατάλαβαν ότι, όπως είναι η κατάσταση δεν αρκεί ούτε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας των 155 εδρών, ούτε κάποια κοινοβουλευτική συνεννόηση κορυφών, ούτε κάποια ανοχή από το πολιτικό σύστημα;

 

Το μόνο που σώζει την κατάσταση και μπορεί να φέρει πολιτική σταθερότητα είναι η εδραίωση της κοινωνικής σταθερότητας. Και αυτή επιτυγχάνεται μόνο με συνεννόηση πολιτικών κομμάτων, οικονομικών φορέων και κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων.

 

Αν κάποιοι κατάλαβαν την Εθνική Συνεννόηση κάτι σαν πολιτική σύμπραξη κομμάτων για να περάσουν τα μέτρα, κόντρα στον λαό, ας αλλάξουν ιδέα.

 

Η Εθνική Συνεννόηση είναι βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα, αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από το νέο μνημόνιο και συσσώρευση πόρων και κοινωνικών αποθεμάτων για να αντιστραφεί η κατάσταση και να βγούμε από την κρίση.

 

Γιατί, για να πούμε την αλήθεια, κανένας δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσει «το θηρίο» μέσα στον λαό και στις κοινωνικές  τάξεις που υποφέρουν, αν, μετά από 6 χρόνια μνημόνια και μέτρα, τους πετάξεις ξανά στη γωνιά.

 

Η Εθνική Συνεννόηση είναι η κατάκτησης της ενσυνείδητης συναίνεσης της κοινωνίας πάνω σε ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας με παράλληλη αντιμετώπιση της λαίλαπας του μνημονίου.  Διαφορετικά θα μιλάμε σε λίγο καιρό πάλι για ανώμαλες καταστάσεις, αλλαγές κυβερνήσεων, αποσταθεροποίηση και εκλογές.

 

Σ.