tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Ένας «δίκαιος» φόρος με πολλά θύματα

Μέχρι τότε βέβαια καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο με πλασματικές αξίες και αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό

Άρθρο, στο Taxheaven, του

Κωνσταντίνου Αντ. Κουλογιάννη
Πτυχιούχου Τ.Ε.Ι.
Λογιστή – Φοροτεχνικού

 

Οι δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα είναι 4 ή 5 ή 6 ή 7!

-Φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα το μάθουμε και αυτό.

-Φαντάζομαι ότι θα μάθουμε και σε ποιες περιοχές θα υπάρξουν επανυπολογισμοί του φόρου.

-Φαντάζομαι ακόμα ότι θα μάθουμε σύντομα πότε θα ανοίξει η εφαρμογή για τη διόρθωση των λαθών που έχουμε κάνει εμείς (κάποια δημοσιεύματα μιλούν για την 15η Σεπτεμβρίου).

-Φαντάζομαι επίσης ότι, όταν θα ανοίξει η βουλή θα δούμε και τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς και τη διάταξη για την αναβολή της πρώτης δόσης. Μέχρι τώρα νομοθετούσαμε σε πολλές περιπτώσεις και δια των ανακοινώσεων του Υπ.Οικ., τώρα νομοθετούμε και δια των ανακοινώσεων του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

-Φαντάζομαι τέλος ότι  το υπ. Οικ. θα σκεφτεί κάποιο τρόπο ώστε να μην στείλει όλους όσους δικαιούνται  εκπτώσεις και αναστολή πληρωμής ΕΝ.Φ.Ι.Α. στην εφορία για να επιβεβαιώσουν όσα ήδη η φορολογική διοίκηση γνωρίζει.

Μεγάλη φαντασία θα μου πείτε έχω. Φαίνεται όμως ότι δεν είμαι ο μόνος. Στο ζήτημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.

Ο υπολογισμός του εν λόγω φόρου όπως πολλάκις έχει αναφερθεί, στηρίζεται σε αξίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Και ενώ έχουν συσταθεί ένα σωρό επιτροπές για να τις αναμορφώσουν, μαθαίνουμε ότι μία ακόμα επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της για την μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας. Η επιτροπή αυτή μέχρι τον Ιανουάριο 2016 θα έχει καταρτίσει Δείκτη (ή Δείκτες) Τιμών Ακινήτων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Μέχρι τότε βέβαια καλούμαστε να πληρώσουμε φόρο με πλασματικές αξίες και αυτό η κυβέρνηση το θεωρεί απολύτως φυσιολογικό.

Τόσο φυσιολογικό, όσο το ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι ένας άδικος φόρος που δεν εξετάζει την φοροδοτική ικανότητα των υπόχρεων, όπως πρόσφατα είχε αναφέρει ο ίδιος ο Υπουργός οικονομικών.

Δηλαδή, για να ανακεφαλαιώσουμε, η κυβέρνηση και το υπ. Οικονομικών μας καλούν χάριν των δημοσιονομικών εσόδων και την διατήρηση της σταθερότητας, να πληρώσουμε έναν άδικο φόρο που βασίζεται σε πλασματικές αξίες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων (μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της φορολογίας, μείωση του ΦΠΑ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο από το 2015 και μετά), ενώ το επίσημο πρωτογενές πλεόνασμα είναι περίπου 2.4 δις.

Δεν καταλαβαίνω γιατί στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις προς την ΤΡΟΙΚΑ, δεν περιέχεται ο ΕΝΦΙΑ. Η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περισσότερο άδικα μέτρα από το φόρο ακινήτων;

Γιατί πρέπει να μειωθούν άλλοι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ που είναι ο πιο άδικος να μείνει;

Την στιγμή μάλιστα που κινδυνεύει να κριθεί και αντισυνταγματικός λόγο ακριβώς των αδικιών που περιλαμβάνει (δεν είναι ανταποδοτικός φόρος, δεν εξετάζει την φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου, ενώ όπως είχε επισημάνει και η επιστημονική επιτροπή της βουλής "η επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας, παραλλήλως προς άλλους υφισταμένους φόρους, δεν πρέπει θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι ο φόρος πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται ετησίως από τα εισοδήματα τα οποία προέρχονται κατά συνήθη χρήση από την περιουσία αυτή").

Κάπως έτσι λοιπόν θα κυλήσουν οι επόμενοι δύο μήνες. Θα προσπαθούμε να λύσουμε τα διαδικαστικά προβλήματα ενός φόρου που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, στην μορφή και με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα τουλάχιστον.

Τα πρώτα θύματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκτός από τους φορολογούμενους φυσικά) φαίνεται να είναι κάποιοι προϊστάμενοι σε Γενικές Διευθύνσεις της Γ.Γ.Δ.Ε,  τα επόμενα φοβάμαι ότι θα τα υποδείξουν όσοι κληθούν να πληρώσουν το φόρο, σύντομα…