tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

«Άρθρο μόνο». Κινείστε την παραγωγή!

Όπως είναι τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει μόνο ένα περιθώριο χωρίς απολύτως καμία περίοδο ανοχής. Να κινήσει άμεσα την παραγωγή! Ανοχή απλώς δεν υπάρχει!

Η νέα κυβέρνηση «πιάνει δουλειά». Τεράστια προβλήματα έχουν συσσωρευτεί τόσο από την κρίση, όσο και από τα μέτρα που έλαβαν η τρόικα και οι κυβερνήσεις, στο όνομα της κρίσης. Επειγόντως όλα μαζί ζητούν λύση, επί ποινή τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής και επακόλουθης δικαιολογημένης  κοινωνικής έκρηξης.

Που βρισκόμαστε;

Η χώρα μας πάσχει από τα πάντα! Η οικονομία που αποτελεί τη μήτρα κάθε ευτυχίας και δυστυχίας βρίσκεται τον «πάτο». Επειδή όμως με βάση το Νόμο του Μέρφυ πάντα μπορούμε να «πετύχουμε» και χειρότερα, ας μην επαναπαύονται οι κυβερνώντες, μπορούν να τα κάνουν χειρότερα, αν δεν επικρατήσει η απλή λογική. Γιατί ακόμη και σε ένα σύστημα ανισορροπιών, εκμετάλλευσης και αδικιών, όπως αυτό που ζούμε, υπάρχουν περιθώρια κοινής πολιτικής λογικής.

Δεν φταίει η χώρα και ο λαός για την κρίση και τα συνακόλουθά της, αλλά το σύστημα με το οποίο λειτουργούν οικονομία και πολιτική. Μέχρι όμως ο λαός να αποφασίσει ιστορικά τι θα κάνει με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, πρέπει να ζήσουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν κινηθεί η οικονομία και στοιχειωδώς, οι πολιτικές λύσουν ή διευθετήσουν οξυμένες ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις που αναπαράγουν την κρίση και καταστρέφουν την οικονομία.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η απαξίωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας τόσο με την υποαπασχόληση ή τη «δραπέτευση» σε άλλες χώρες, επενδυμένου παραγωγικού κεφαλαίου  που δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα των ανθρώπων της εργασίας, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό με την ανεργία 1,5 εκ. εργαζομένων και αναπόγραφων μικρομεσαίων.  Δεν είναι άχρηστοι ούτε οι άνθρωποι ούτε το υποαπασχολούμενο κεφάλαιο. Είναι άχρηστοι μόνο για το σύστημα αλλά κυρίως για το σύστημα της αρπαχτής, της ακραίας εκμετάλλευσης και του εύκολου κέρδους.

Όπως είναι τα πράγματα, η κυβέρνηση έχει μόνο ένα περιθώριο χωρίς απολύτως καμία περίοδο ανοχής. Να κινήσει άμεσα την παραγωγή! Κάθε ανοχή την κατανάλωσαν οι προηγούμενοι.

Ούτε κι εμείς έχουμε χρόνο για πολλά λόγια. Έργα ζητάμε. Κανέναν δεν ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση αυτοονομάζεται αριστερή, προοδευτική, κοινωνικής ανάγκης κλπ. Δεν κρίνεται  από τις ταμπέλες αλλά από τα έργα της έναντι του λαού και εργαζόμενων τάξεων και στρωμάτων. Γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο και μόνο αυτοί μπορούν να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής κάθε κυβέρνησης, όταν μιλάμε για οικονομία και παραγωγή.

«Άρθρο μόνο»: Κινείστε την παραγωγή!

Το από πού να αρχίσουμε είναι γνωστό. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ! Σαν να καταρτίζουμε ένα νόμο με ένα “άρθρο μόνο”! Χωρίς παραγωγή και το καλύτερο σύστημα πέφτει στην άβυσσο. Το δεύτερο που θα σκεφτούμε είναι, παραγωγή αλλά πως; Το τρίτο είναι παραγωγή για ποιους; Για την κυβέρνηση, αντί να φιλοσοφούμε στα ερωτήματα, έχουμε να πούμε ορθά κοφτά τα παρακάτω:

Βάλτε σε εφαρμογή σχέδια επανεκκίνησης χιλιάδων επιχειρήσεων που υποφέρουν, κλείνουν ή φυτοζωούν. Και αυτές οι επιχειρήσεις δεν άλλες από τις μικρομεσαίες που σε χρόνο μηδέν μπορούν να ξαναβάλουν μπρος, απορροφώντας δραστικά  μεγάλο μέρος από το άνεργο εργατικό δυναμικό.

Εφαρμόστε γρήγορα κλαδικές πολιτικές, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των τομέων «ατμομηχανών» κάθε κλάδου που θα τραβήξουν όλο τον κλάδο στην ανάπτυξη και σταματήστε τις ανεκδιήγητες νεοφιλελεύθερες οριζόντιες πολιτικές που χρηματοδοτούν με… «ίσους όρους» πχ τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των μπαρ με τη νεοφυή επιχείρηση νέων τεχνολογιών.

Προωθήστε σε αντικατάσταση της μονοπώλησης και εναλλακτικά των «μεγάλων επενδύσεων» την ανάπτυξη της συλλογικής κλαδικής και διακλαδικής παραγωγικής  εξειδίκευσης, καταμερισμού εργασίας και συνολικής ανάπτυξης της παραγωγικότητας/ανταγωνιστικότητας με την ευέλικτη εξειδίκευση. Τα αυτοτελή και οικονομικά βιώσιμα τμήματα  ενός κλάδου από μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα, πολλές φορές ζημιογόνα και αντιπαραγωγικά, τμήματα μεγάλων και δυσκίνητων επιχειρήσεων. Η συλλογική, εμμέσως συνεταιριστική, και αποκεντρωμένη παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα ενός κλάδου μπορεί να αποδειχτεί απείρως ανώτερη από μια μεγάλη επένδυση αρκεί να υπάρχει σχέδιο παραγωγής, προώθησης και διανομής.

Σχεδιάστε στοχευόμενες χρηματοδοτήσεις τομέων και κλάδων. Το λίγο χρήμα μπορεί να γίνει πολύ αν μπει ευθέως σε παραγωγική αξιοποίηση και όχι σε πελατειακή και τραπεζική λογική.

Αναδιαρθρώστε τα κίνητρα και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εγγυήσεων, δανειοδοτήσεων κλπ. Ούτε ένα ευρώ χάρισμα και χωρίς έλεγχο της επένδυσης. Να σταματήσει η πρακτική της συγγνωστής υπερτιμολόγησης που διπλασιάζει εικονικά τα ποσά και μηδενίζει την επένδυση.

Σταματήστε την «αριστοκρατική» εμμονή σε χαριστική χρηματοδότηση «πρωτοπόρων επιχειρήσεων» που απέκτησαν την «πρωτοπορία» με συνεχή παροχή προγραμμάτων τα οποία αντί να ενισχύουν την ομαλή ανάπτυξη κλάδων διευρύνουν το χάσμα ανταγωνισμού από άλλες «μη τυχερές» αλλά υγιείς επιχειρήσεις.

Θεσμικά θέματα

Σταματήστε την ραγδαία μονοπώληση της οικονομίας από ελάχιστους ομίλους επιχειρήσεων, βάλτε φρένο στις πολιτικές που επιταχύνουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και της αγοράς.

Κτυπήστε άμεσα τα καρτέλ και τις μονοπωλιακές πρακτικές που εξοντώνουν υγιείς μικρομεσαίες  επιχειρήσεις με την εύνοια  του κράτους μέσα από νόμους και πολιτικές δήθεν «απελευθερώσεων» της αγοράς, από τα ωράρια, τις τιμές και τα θεσμικά πλαίσια, μέχρι την εργασιακή νομοθεσία.

Αναδιοργανώστε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και από διακοσμητικό στοιχείο που ενδιαφέρεται επιφανειακά και ατέρμονα χωρίς απόφαση, για υποθέσεις ανταγωνισμού μεταξύ καρτέλ, ανεξάρτητα αν είναι σε βάρος της κοινωνίας και μετατρέψτε την σε Κοινωνική Αντιμονοπωλιακή Επιτροπή. Η Επιτροπή πρέπει να γίνει πραγματικά αντιμονοπωλιακή κατά μονοπωλιακών πρακτικών και κατά των καρτέλ και να αποκτήσει κοινωνικές δικαιοδοσίες σε συνεργασία με κοινωνικά όργανα και επιτροπές για τις πραγματικές επιπτώσεις των τιμών και των εξοντωτικών ανταγωνιστικών πρακτικών μεγάλων επιχειρήσεων στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον (από παραβάσεις περιβαλλοντικών νόμων που αποφέρουν τεράστια κέρδη και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα).

Θέσετε σε άμεση εφαρμογή νέο Πτωχευτικό Δίκαιο, θεσμοθετήστε τη «Δεύτερη Ευκαιρία» για έντιμους επιχειρηματίες που εξόντωσαν η κρίση και οι πολιτικές της τρόικας και των κυβερνήσεων που πέρασαν. Βάλτε ξανά σε επιχειρηματική κίνηση χιλιάδες έμπειρα και άξια να δουλέψουν μυαλά για να παράγουν και τα οποία τώρα βρίσκονται σε απαξίωση και υπό ποινική δίωξη στερώντας την οικονομία.

Δώστε τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και στο ασφαλιστικό των μικρομεσαίων. Καταρτίστε σειρά εναλλακτικών λύσεων από νέες χαμηλές κλάσεις επιλογής, συμψηφισμούς και δόσεις μέχρι τη κεφαλαιοποίηση και το «πάγωμα» ή και το «κενό χρόνο ασφάλισης» με διαγραφή απ την ασφάλιση, ως μη γενόμενο, του χρόνου καθυστερούμενων εισφορών που είναι αδύνατο να αποπληρωθούν. Απαλλάξτε από ένα αβάσταχτο άγχος τους μικρομεσαίους και δώστε την ευκαιρία να δουλέψουν τις επιχειρήσεις τους από νέα βάση. Όλη αυτή η απαλλαγή θα μετατραπεί με την εργασία σε νέα προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Δείτε ξανά και εκ βάθρων την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση και όλα τα προγράμματα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη πολιτική επαναλαμβανόμενης κατάρτισης χωρίς ποτέ οι καταρτιζόμενοι να απασχοληθούν στον τομέα που καταρτίστηκαν. Δημιουργήστε πιστοποιημένες θέσεις πρακτικής επαγγελματικής άσκησης με όλη την εργασιακή νομοθεσία σε εφαρμογή, χωρίς τον ευτελισμό τους σε «τζάμπα εργασία» για «πρόθυμους» επιχειρηματίες που αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό.

Αντικαταστήστε τα απίστευτα και εξοντωτικά πρόστιμα για διάφορες μικρο-παραβάσεις και ιδίως για την αδήλωτη και παράνομη εργασία με δυνάμενα να καταβληθούν πρόστιμα και συνεχείς ελέγχους μετά από γενναία στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών εργατικού ελέγχου και σε συνεργασία με συλλογικούς φορείς και εργατικές επιτροπές. Δεν είναι δυνατόν σύγχρονες, υγιείς και καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις να εξοντώνονται στον ανταγωνισμό  από επιχειρήσεις – παραβάτες της εργασιακής νομοθεσίας οι οποίες μάλιστα λειτουργούν με μεσαιωνικό καθεστώς και εντελώς απαξιωμένο και επικίνδυνο τεχνικό εξοπλισμό.

Δημόσια διοίκηση

Απαλλάξτε τους μικρομεσαίους και την κοινωνία μας από δισεκατομμύρια χαμένες παραγωγικές εργατοώρες για περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες σε φορολογικές, λογιστικές, ασφαλιστικές, εργασιακές, ελεγκτικές, αδειοδοτικές κ.α. εργασίες εφαρμογής ατελείωτων και αλληλοεπικαλυπτόμενων νόμων. Με τις νέες τεχνολογίες ελέγχου και παραγωγής έργου αν θέλετε μπορείτε να κάνετε «παπάδες», αν βέβαια έχετε πολιτική βούληση.

Αναδιαρθρώστε την εντελώς άρρωστη Δημόσια Διοίκηση και σταματήστε την αναπαραγωγή του πελατειακού κράτους. Όσο και αν αυτό είναι ανέφικτο σε ένα καπιταλιστικό καθεστώς, τουλάχιστον διορθώστε κραυγαλέες αδυναμίες ορθής τυπικής διοίκησης, λειτουργίας και παραγωγής έργου.

Αντί να απολύετε εργατικό δυναμικό αξιολογήστε το από «μηδενική βάση» καταργώντας τα προνόμια που απέκτησαν από κομματικές επιλογές και σταματώντας την αναπαραγωγή ενός κομματικού κράτους με τα «δικά μας παιδιά». Βάλτε τον κατάλληλο υπάλληλο στην κατάλληλη θέση χωρίς απαράδεκτα υποκειμενικά κριτήρια. Τουλάχιστον όσο αυτό είναι δυνατόν γιατί δεν πρέπει να έχουμε και αυταπάτες. Η Δημόσια Διοίκηση, ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση φυσικά, στον καπιταλισμό των πολυεθνικών και των τεράστιων μονοπωλιακών ομίλων, δεν είναι εύκολο να απαλλαγούν από το συγχρωτισμό με μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα, κόμματα, επιχειρήσεις, ομάδες, λόμπυ και οργανώσεις τα οποία την κατευθύνουν σε μια λειτουργία προς το συμφέρον τους και σε βάρος της κοινωνίας. Η διαφθορά στο κράτος έχει πάντα την αρχική πηγή της.

Παραοικονομία

Μη διακηρύξετε ότι θα πατάξετε το παραεμπόριο ,την παραοικονομία και το λαθρεμπόριο. Το επαναλαμβάνει κάθε κυβέρνηση και υπουργός ακριβώς για να μη τα πατάξει! Μη κάνετε πως δεν ξέρετε που είναι τα κέντρα παραεμπορίου και λαθρεμπορίου. Πρώτα πατάξτε τα και μετά μιλήσετε.

Δώστε προσοχή στους «νέους φίλους» που θα σας πλησιάσουν για να σας «βοηθήσουν» να πατάξετε το λαθρεμπόριο και ειδικά το λαθρεμπόριο καυσίμων. Θα ζητήσουν να πατάξετε το λαθρεμπόριο των ανταγωνιστών τους για να επικρατήσουν αυτοί. Ο νέος αν. υπουργός Οικονομίας κ. Δ. Μάρδας έχει εκπονήσει πολλές μελέτες για το λαθρεμπόριο αυτό, για τις εικονικές εξαγωγές και το ναυτιλιακό λαθρεμπορικό καύσιμο και δεν θα θέλαμε όλα αυτά να ήταν πυροτεχνήματα μέχρι να φτάσει στον υπουργικό θώκο.  Γνωρίζει γιατί έγινε δυνατόν να μπουν ηλεκτρονικά συστήματα έλεγχου εισροών – εκροών καυσίμων σε 7. 000 πρατήρια λιανικής αλλά έγινε «αδύνατο», χρόνια τώρα, να μπουν σε 20 μεγάλες εταιρείες εμπορίας, σε δύο ομίλους διυλιστηρίων και μερικές δεκάδες σλέπια ( πλωτές δεξαμενές) και μεγάλα βυτιοφόρα. Αυτό δεν είναι τεχνικό ζήτημα είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Έτσι ήταν πάντα και ας έλεγαν άλλα οι κυβερνήσεις. Να μη γινόμαστε  μάρτυρες ενός αγώνα δρόμου του Δημάρχου της Πάτρας να βγάλει από τη φυλακή μια γυναίκα που όφειλε 50 ευρώ και από το λιμάνι της να μπαίνουν τεράστιες ποσότητες υποκατάστατων παρα-καυσίμων και ατελώνιστων παραεμπορικών προϊόντων.

Μην μιλάτε για πάταξη της φοροδιαφυγής.  Πιάστε τα κέντρα που μπορούν να την ελέγξουν. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν είναι δυνατόν να «φεύγουν» δεκάδες δισεκατομμύρια από τη χώρα και πάντα εκ των υστέρων να τα ανακαλύπτουμε και δήθεν τότε να ενεργούμε. Ποτέ δεν θα παταχθεί, και σκοπίμως βέβαια, με αυτή τη λογική. Να μη ξεχνάτε ποτέ ότι οι πραγματικά «λαθραίοι» σε αυτή την κοινωνία, δεν είναι τόσο οι ρακένδυτοι που μπαίνουν από τα σύνορα για ένα κομμάτι ψωμί όσο αυτοί που βγάζουν τεράστιο πλούτο, δεν φορολογούνται, τον εξάγουν στο εξωτερικό και απολαμβάνουν κατόπιν και προνομίων «επενδυτών»!

Μη βιαστείτε να πείτε ότι θα ελέγξετε τον μεγάλο πλούτο και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2014 ελέγχτηκαν όλες κι όλες 1.700 μεγάλες επιχειρήσεις εκ των οποίων 117 εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Χρειάζονται… 196 χρόνια μέχρι να ελεγχθούν οι 23.000 υπάρχουσες offshore!  Πότε θα γίνουν; Πότε θα γίνει ο έλεγχος των λιστών τύπου Λαγκάρντ και των δεκάδων χιλιάδων περιπτώσεων εξαγωγής κεφαλαίων και καταθέσεων;  Αυτές οι σκόπιμες «παραλείψεις» οδήγησαν τους μικρομεσαίους σε τεράστια φορολογικά βάρη και τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε καρατόμηση μισθών και συντάξεων.

Συγκροτήσετε ένα όργανο, όχι συνεργασίας των τάξεων και συναίνεσης, αλλά «πολέμου των τάξεων» για να βγουν εκεί όλες οι αντιθέσεις και κυρίως η συμβολή της κάθε τάξης, στρώματος και κλάδου στην οικονομία και στη φορολογία. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε κραυγές περί υπερφορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και των επενδύσεων όταν αυτές οι εταιρείες συνεισφέρουν (Προϋπολογισμός του Κράτους 2015) μόνο το 5,82% των φορολογικών εσόδων (με μισό ή/και μονοψήφιο πραγματικό συντελεστή) έναντι 94,18% που καταβάλουν όλες οι άλλες τάξεις και οι φορολογούμενοι, κατά παράβαση κάθε λογικής της σχετικής συνταγματικής επιταγής.

Όμως όλα τα παραπάνω είναι απλές επισημάνσεις και λείπουν πολλές άλλες. Την  πρακτική τους πλευρά, αναμένουμε να τη δούμε στην πρακτική της κυβέρνησης. Από εκεί θα κριθεί και όχι από τα μεγάλα λόγια.

Σ.Β.