tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Μπρός πίσω – μάδημα μαργαρίτας

Στη παράβαση μπρος-πίσω έχει υποπέσει πολλές φορές το οικονομικό επιτελείο

Γράφει ο

Παναγιώτης Κολλάρος

Οικονομικός Επόπτης του ΕΕΑ

 

Στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα που αφορά το Υπουργείο Οικονομικών –όσο και εάν φαίνεται περίεργο –ισχύουν οι κανόνες αθλημάτων και παιδικών παιγνιδιών.

 

Στο άθλημα της καλαθόσφαιρας (basket) υπάρχει η παράβαση του μπρος-πίσω  που σημαίνει ότι ενώ έχεις κατοχή της μπάλας και ελέγχεις τον αγώνα γυρίζεις πάλι πίσω από κει που ξεκίνησες .

 

Στα παιγνίδια που παίζαμε μικροί ήταν και το μάδημα της μαργαρίτας προσπαθώντας να μαντέψουμε εάν ισχύει  μια υπόθεση  (συνήθως αισθηματικού περιεχομένου )

 

Στη παράβαση  μπρος-πίσω έχει υποπέσει πολλές φορές  το οικονομικό επιτελείο .

 

Ας απαριθμήσουμε μερικές.

 

Είχε ψηφιστεί να υποβάλλονται καταστάσεις από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τα δίδακτρα που εισπράττονται. Δόθηκε ερμηνεία ότι στην έννοια  των εκπαιδευτηρίων εντάσσονται και οι σχολές οδηγών, σχολές χορού, γυμναστήρια κλπ. Μετά από ένα μήνα και ενώ είχαν χαθεί εργατοώρες  από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ανακλήθηκε αυτή η εγκύκλιος .

 

Η υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ  ήταν μέχρι την 26 του επομένου μήνα της λήξεως της φορολογικού περιόδου. Μετατέθηκε την 20 ημέρα δημιουργώντας προβλήματα στα λογιστήρια και τις επιχειρήσεις λόγω της συντόμευσης του χρόνου υποβολής. Τώρα νομοθετήθηκε η εμπρόθεσμη υποβολή να  γίνεται στο τέλος του επόμενου μήνα.

 

Είχε νομοθετηθεί η επιβολή αστρονομικών ποσών για πρόστιμα σε εκπρόθεσμες ή μη υποβληθείσες δηλώσεις παρακρατουμένων φόρων. Χωρίς να έχει εφαρμοστεί ποτέ μετά από μερικούς μήνες τροποποιήθηκε η αναφερόμενη διάταξη.

 

Νομοθετήθηκε παρακράτηση φόρου σε royalties και σε αμοιβές κάτω των 300 ευρώ. Μετά από λίγο καιρό καταργήθηκε η υποχρέωση παρακράτησης φόρου και στα royalties και επανήλθε η παρακράτηση σε αμοιβές άνω των 300 ευρώ.

Ορίστηκαν οι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί επιτηδευματίας όποιος επενδύει στο Χρηματιστήριο. Πριν να εφαρμοστούν οι όροι και οι προϋποθέσεως  άλλαξαν πάλι.

 

Το πρόσφατο είναι ο παράλογος καταλογισμός φόρου σε άνεργους που εισέπραξαν χρήματα από επιδοτούμενα προγράμματα και τώρα είναι υποχρεωμένοι να μην υποβάλλουν ακόμα τη φορολογική τους δήλωση μέχρι να ψηφιστεί  η ανάκληση της εξωφρενικής διάταξης.

 

Το μάδημα της μαργαρίτας αφορά τους επαγγελματίες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις γραμματικές διατυπώσεις των νόμων.

Δεν ξέρουμε τι ισχύει στους παρακρατούμενους φόρους  ,σε ποιες υπηρεσίες υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης .Μόλις εκδόθηκε εγκύκλιος για αυτά τα θέματα και ενώ ο νόμος ισχύει από 1/1/2014.

 

Επιβλήθηκε φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις με αποτέλεσμα να μην γίνονται μεταβιβάσεις για ένα τετράμηνο  χάνοντας σημαντικά έσοδα το δημόσιο και έσοδα συμβολαιογράφοι ,μεσίτες, και οι πωλητές.

 

Ισχύει ή όχι η εκχώρηση ενοικίων στο Δημόσιο ???

Ισχύουν ή όχι οι παλαιοί κωδικοί taxinet????

 

Από την ανωτέρω περιληπτική περιγραφή  αναδεικνύεται το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου και δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει προχειρότητα και επιπολαιότητα στην κατάρτιση για ψήφιση των νομοσχεδίων του Υπ.Οικ.

 

Ενώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα για πάταξη της φοροδιαφυγής και γραφειοκρατίας (Βελτίωση της μηχανογράφησης ,κατάργηση θεώρησης , κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών σε εφημερίδες κλπ),μοιάζουν τόσο λίγα στην ανασφάλεια που έχουν δημιουργήσει τα στελέχη του Υπ. Οικονομικών.

 

Μετά την ανάγνωση του ελαφρώς χιουμοριστικού κειμένου  αναδεικνύεται η ανάγκη απόδοσης προσοχής από το Υπ. Οικονομικών στις μελέτες, προτάσεις και λύσεις που προτείνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών που στηρίζονται σε αρχές ισονομίας και δικαίου  και πάταξης του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους «κακούς συναδέλφους».