tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Ο «εγκληματίας» επιχειρηματίας που τον πετάμε στα λιοντάρια

η ευαίσθητη κοινωνία μας είναι έτοιμη να κατασπαράξει τον επώνυμο που παραβίασε τον Νόμο «απαιτώντας» την δημοσιοποίηση των στοιχείων του

 

Γράφει ο Γιώργος Φλωράς,

 επιχειρηματίας, μέλος στο ΔΣ του ΕΕΑ

 

Πριν λίγες ημέρες έγινε πρώτο θέμα σε πολλά ειδησεογραφικά site ο δημόσιος σκοτωμός μιας καμηλοπάρδαλης σε μια Σκανδιναβική χώρα και το πέταγμα του άψυχου κορμιού της στα λιοντάρια. Η ευαισθησία μας θίχτηκε ιδιαιτέρως και υπήρχαν πολλά αρνητικά σχόλια για το γεγονός.

 

Όμως η ευαίσθητη κοινωνία μας είναι έτοιμη να κατασπαράξει τον επώνυμο που παραβίασε τον Νόμο «απαιτώντας» την δημοσιοποίηση των στοιχείων του, όταν αυτός έχει προβλήματα με τον Νόμο.

 

Επανειλημμένα παρατηρούμε όταν συλλαμβάνεται ένας «επώνυμος» επιχειρηματίας για χρέη στο Δημόσιο, αμέσως (άγνωστο πως) τα ΜΜΕ φιλοξενούν την είδηση και φυσικά αρχίζουν αμέσως τα σχετικά σχόλια, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φυσικά αυτό συμβαίνει την ώρα που δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση για την ενοχή του εν λόγω επιχειρηματία και μάλιστα μερικές φορές η σύλληψη είναι απολύτως άδικη (έχει ήδη ρυθμίσει τις οφειλές του).

 

Όμως το ίδιο δεν συμβαίνει για όλους τους επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται. Πριν λίγες ημέρες συνελήφθη ο κ. Πηλαδάκης και ενώ το δελτίο τύπου που εξέδωσε παρανόμως, όποιος το εξέδωσε, περιέγραφε ακριβώς το αδίκημα του κ. Πηλαδάκη και έδινε, παρανόμως, το όνομά του, ταυτόχρονα απέκρυπτε τα ονόματα τριών άλλων επιχειρηματιών που συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο.

 

Γιατί;

Αυτονόητο, για να γίνει θέμα συζήτησης, για να διαπομπευτεί ο εν λόγω επιχειρηματίας, για να «τρομάξουν» οι υπόλοιποι.

 

Την ίδια όμως πολιτική δεν ακολουθεί η πολιτεία σε άλλες περιπτώσεις, σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

 

Θυμάμαι την προσπάθεια να προστατευθεί από την δημοσιότητα αυτό το κάθαρμα που βίασε και χτύπησε την Μυρτώ στην Πάρο. Σκέφτομαι τόσες άλλες περιπτώσεις που ο εγκληματίας προστατεύεται και δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία του παρά μόνο με εισαγγελική εντολή προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

 

Ποιο δημόσιο συμφέρον προστατεύτηκε με την διαπόμπευση του κ. Πηλαδάκη και του κάθε Πηλαδάκη; Γιατί το ίδιο δημόσιο συμφέρον δεν προστατεύτηκε για τους άλλους που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα και τα ονόματά τους έμειναν κρυφά;

 

Έχοντας απηυδήσει με την κατάσταση αυτή, στα πλαίσια της γενικευμένης ποινικοποίησης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, προσέφυγα στις 30/1/2014 (για τρίτη φορά για το ίδιο θέμα) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα από την αναφορά μου για να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο αυτής:

 

«Επανέρχομαι ύστερα από καιρό, αφού για πρώτη φορά έθιξα το ζήτημα με δυο επιστολές μου προς εσάς στις 8/5/2012 και στις 10/5/2012. Το θέμα αφορά την διαπόμπευση συγκεκριμένων προσώπων που συλλαμβάνονται από την Αστυνομία, κατ΄ εντολή της Δικαιοσύνης, για χρέη στο Δημόσιο.

 

Ως επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών θέλω να διαμαρτυρηθώ έντονα για την άδικη μεταχείριση που υφίστανται ορισμένοι επώνυμοι οι επιχειρηματίες που συλλαμβάνονται για χρέη το Δημόσιο. Πολύ συχνά βλέπουμε ότι με την σύλληψή τους δίνεται αμέσως το ονοματεπώνυμο τους στην δημοσιότητα.

 

Σας στέλνω την δημοσιοποίηση για την σύλληψη του επιχειρηματία Πηλαδάκη στις 30/1/2014 στην ηλεκτρονική έκδοσης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ και στην ηλεκτρονική σελίδα zougla.gr (και οι δυο σελίδες με υψηλότατη επισκεψιμότητα). Και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά, όποιος είναι «επώνυμος» πρέπει να κρεμαστεί στα κάγκελα για παραδειγματισμό.

 

Προσέξτε δε ότι στην δημοσίευση στο ΒΗΜΑ το όνομα του κ. Πηλαδάκη δημοσιοποιείται ενώ τα ονόματα των άλλων τριών παραμένουν κρυφά!!!

 

Αυτό συμβαίνει σε αντίθεση με σωρεία άλλων περιπτώσεων όπου διαφυλάσσεται το προσωπικό απόρρητο αφού σε κάθε περίπτωση ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

 

Άλλωστε σε κάθε περίπτωση ο συλληφθείς θα αφεθεί ελεύθερος και θα διακανονίσει το χρέος του, που σημαίνει ότι ουσιαστικά πρόκειται περί ενός ιδιότυπου διοικητικού μέτρου για να πιεστεί, αυτός που πραγματικά οφείλει και μπορεί να διακανονίσει το χρέος.

 

Με την δημοσιοποίηση του ονόματος ο επιχειρηματίας διαπομπεύεται στην κοινωνία, ανεξάρτητα αν έφτασε στο σημείο αυτό με έλλειψη δόλου ή είναι πραγματικά απατεώνας (αν και οι απατεώνες σπάνια συλλαμβάνονται).

 

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι εξαιτίας της διαπόμπευσης που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες από την βεβαία δημοσιοποίηση του ονόματος τους, οδηγούνται κάποιες φορές στην αυτοκτονία θέλοντας να αποφύγουν τον διασυρμό στην τοπική κοινωνία.

 

Σας παρακαλώ όπως, εάν το κρίνετε σωστό, ενημερώσετε τα αρμόδια όργανα όπως να μην δημοσιοποιούν τα ονόματα παρά μόνο με εντολή εισαγγελέα, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση. Αλλιώς ας δημοσιοποιούν καθημερινά τα στοιχεία όλων όσων συλλαμβάνονται για οτιδήποτε αδίκημα.»

 

 

e-mail: [email protected]