tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο: Ποιοι θα πάρουν εκκαθαριστικό βάση του 3ου μνημονίου

Τα νέα ποσά θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς του taxis του κάθε φορολογούμενο αυτόματα και τα ποσά θα πρέπει να πληρωθούν στις ημερομηνίες που προβλέπονται

Του Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικού

 

Μετά τις εκλογές και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη αναμένετε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι το 2014.

 

Ο λογαριασμός με την εφορία όμως δεν θα γράψει μόνο  αυτό…

 

Αρκετές χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τις αλλαγές που ψηφίστηκαν  στους νόμους της «συμφωνίας» και προβλέπουν αναδρομική φορολογική αλλά και αναδρομική αύξηση προκαταβολής φόρου για μια σειρά περιπτώσεων σε φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος.

 

Συγκεκριμένα τα νέα εκκαθαριστικά θα αφορούν  τις εξής κατηγορίες:

 

Φόρος Πολυτελείας: Προβλέπεται αναδρομική αύξηση φόρου πολυτελείας από 10% σε 13% για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων 2500κ.εκ και άνω που δεν έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία και ήταν σε κυκλοφορία  το 2014.

Επίσης το ίδιο ισχύει για τους ιδιοκτήτες πισινών που, τους ιδιοκτήτες σκαφών άνω των 5 μέτρων αλλά και τους ιδιοκτήτες αεροσκαφών, ελικόπτερων και ανεμόπτερων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ.  ξεκινάει από τα 279€ για Ι.Χ. 2.500 κ. εκ ιδιοκτήτες και μπορεί να φτάσει τα 1.146€ για Ι.Χ 4.700 κ. εκ.

Το ποσό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται επί  της τεκμαρτής δαπάνης. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι όσοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους από τις 21 Ιουλίου και μετά έχουν ήδη πληρώσει τον αυξημένο φόρο πολυτελείας αφού τα εκκαθαριστικά εκδόθηκαν με τα νέα δεδομένα.

 

Προκαταβολή Φόρου: Αγροτικά Εισοδήματα: Ο νόμος 4172/2013 προέβλεπε προκαταβολή φόρου 27,5% και όχι 55% για τον φόρο που προκύπτει από αγροτικές δραστηριότητες. Αυτό καταργήθηκε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, οπότε επί του φόρου για το 2014 θα υπολογιστεί 55% προκαταβολή για το επόμενο έτος και μάλιστα ακόμα και αν ο φόρος προκύπτει για αγρότες που τους επηρεάζουν τα τεκμήρια.

 

Α.Ε. – ΕΠΕ: Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ που προβλέπεται αναδρομική αύξηση της προκαταβολής από 80% σε 100%.

 

Τα νέα ποσά θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς του taxis του κάθε φορολογούμενο αυτόματα και τα ποσά θα πρέπει να πληρωθούν στις ημερομηνίες που προβλέπονται από το αρχικό εκκαθαριστικό π.χ. 30/11  για φυσικά πρόσωπα.