tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο Προέδρου ΕΕΑ για τις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού

«Η υπέρβαση θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη»

  10 Φεβρουαρίου 2015
Δελτίο Τύπου
     

 

«Η υπέρβαση θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη»

Στο άκουσμα των προγραμματικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα διαπιστώσαμε την πρόθεση του να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα προβλήματα που κρατούν σε ένα υφεσιακό σπιράλ την ελληνική οικονομία.

Οι ανακοινώσεις του για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων προκειμένου να γίνει εφικτή η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αναφορά του στην καταβολή των υποχρεώσεων πολιτών και επαγγελματιών λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική οικονομική τους δυνατότητα, η δέσμευση του για αλλαγή του φορολογικού πλαισίου, η υπόσχεση του για επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, η πρόθεση του για πάταξη της γραφειοκρατίας, το ενδιαφέρον του για τους μικρομεσαίους, δείχνουν ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που θέλουμε όμως να επισημάνουμε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, είναι ότι οποιαδήποτε δράση και αν υιοθετηθεί, αν δεν συνδυαστεί με αναπτυξιακές πολιτικές τότε απλώς μπορεί να ανακουφίσει για λίγο τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, χωρίς όμως να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία για να πραγματοποιήσει την οριστική έξοδο από την κρίση και την ύφεση. Το κυβερνητικό επιτελείο οφείλει να στοχεύσει μακροπρόθεσμα και να μην αρκεστεί μόνο σε μέτρα «ασπιρίνες». Το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και μαζί με αυτήν ο κρίσιμος τομέας της απασχόλησης. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν στην οικονομία. Μόνον σχέδιο και συντονισμένες δράσεις. Αν τονωθεί η αγορά, τότε θα αυξηθούν και οι φοροδοτικές δυνατότητες πολιτών και επιχειρηματιών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα κρατικά έσοδα. Αν όμως η αγορά παραμείνει «παγωμένη» τότε το αποτέλεσμα θα είναι η συνέχεια του φαύλου κύκλου της ύφεσης.

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται άμεσα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και την προσπάθεια εξεύρεσης μίας λύσης που θα δώσει «πνοή» στην ελληνική οικονομία. Οπότε οφείλουμε να περιμένουμε, με την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει δανειστές και εταίρους ότι η συνταγή της λιτότητας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, καθώς αποδεδειγμένα έχει αποτύχει και έχει οδηγήσει μία ολόκληρη χώρα και τους κατοίκους της σε μία άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ε.Α

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ