tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Άρθρο. Τι περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση;

Εκείνο που έχει σημασία για το ΕΕΑ και τους μικρομεσαίους είναι το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας χαιρέτισε θερμά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ακόμη πιο θερμά το γεγονός ότι «δύο πολιτικοί σχηματισμοί με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές συνεργάζονται και σχηματίζουν κυβέρνηση για το καλό της χώρας στη βάση μιας «συμφωνίας αρχών».

 

Εκείνο που έχει σημασία όμως για το ΕΕΑ και τους μικρομεσαίους είναι το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση. Όπως τονίζει το ΕΕΑ, «Για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που αποτελεί τη βάση της συνεργασίας ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και ΑΝ.ΕΛ. στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, στη δίκαιη φορολόγηση των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής περιουσίας, στις δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, και στην αύξηση των μισθών, μέτρα που θα τονώσουν το εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τη ζήτηση στις εμπορικές επιχειρήσεις».

 

Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της ελπίδας και των ευχών. Το θέμα είναι να περάσουμε σε πρακτικά προβλήματα και να δούμε σε πρώτο πλάνο τι προτίθεται να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Αναμένοντας τις Προγραμματικές Δηλώσεις θα θέλαμε να κάνουμε μερικές επισημάνσεις που βγαίνουν από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Απ τα πρώτα σχέδια νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται ότι η κυβέρνηση κατευθύνεται σε επίλυση βασικών ζητημάτων που αφορούν την απελευθέρωση των μικρομεσαίων από τη θηλιά σοβαρών βαρών, χρεών και ασφαλιστικών προβλημάτων.  

 

Μερικά μέτρα που αναμένουμε να τεθούν σε εφαρμογή και αφορούν τους ασφαλισμένους και τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα βλέπουμε με ενδιαφέρον σε ένα σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει:

1. Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
3 . Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις
4 . Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών.
5. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.
6. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα επιτρέπεται η συνταξιοδότηση εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
7. Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης.
Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). Το επιπλέον των 50.000 € ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις.

 

 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μέσα από το  Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης  το οποίο γενικά προβλέπει:

 

  • Ρύθμιση  των χρεών ,ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία με δόσεις και τρόπο ώστε το σύνολο των ετήσιων καταβολών να μη ξεπερνά το 20% του ετήσιου εισοδήματος.

  •  «Νέα Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με ίδρυση ενδιάμεσου Δημόσιου φορέα διαχείρισης.

  •  Κατά περίπτωση διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο φτώχιας και αναπροσαρμογή των οφειλών ώστε συνολικά οι ετήσιες καταβολές σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία να μην ξεπερνούν συνολικά το 30% του εισοδήματος.

  • Καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μέριμνα  για δυνατότητα συνταξιοδότησης σε όσους οφείλουν πάνω από  20  χιλιάδες ευρώ. Ελεύθερη επιλογή  ασφαλιστικής κατηγορίας έως το 2017. Κατάργηση της ποινικοποίησης για οφειλές στον ΟΑΕΕ.

  • Άμεση παύση ποινικών διώξεων, κατασχέσεων μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, προσωποκράτησης και χορήγηση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας.

  • Επ’ αόριστο  αναστολή των πλειστηριασμών της 1ης κατοικίας μέχρι 300.000 €.

  • Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος με ριζικές τομές για  τουλάχιστον πέντε (5) έτη

  • Επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000€,

  • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναπροσαρμογή  των αντικειμενικών αξιών.

  • Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων

  • Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τραπεζών Ειδικού Σκοπού για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • Στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών

  • Αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε, αντί για οριζόντιες επιδοτήσεις επενδύσεων, να επιδοτούνται στοχευμένα παραγωγικές επενδύσεις,

  • Δημιουργία  συστήματος διοχέτευσης εγγυήσεων  μέσω οχημάτων ειδικού σκοπού και με την εγγύηση αξιόπιστου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού

  • Μέτρα για ενίσχυση ανταγωνισμού, τη διάρρηξη των ολιγοπωλιακών δομών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας και  μείωση των τιμών.

  • Δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού         .

 

           

Αντί σχολίων εμείς αναμένουμε να γίνουν πράξη αυτές οι διακηρύξεις και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.

 

Σ.