06/09/2017 | 14:37
Άρθρο.Πρατήρια καυσίμων & επιχειρήσεις σε νέο κύκλο προστίμων από 19/9
Άρθρο.Πρατήρια καυσίμων & επιχειρήσεις σε νέο κύκλο προστίμων από 19/9
Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Δημοσιεύτηκε  στις 30.8.2017 το ΦΕΚ 2983/17 και αφορά Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης Προϊόντων & Παροχής Υπηρεσιών. Ο νόμος αυτός κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. Η ισχύς του ξεκινάει 20 ημέρες μετά την ψήφισή του δηλαδή στις 19.09.2017. Τι κινήσεις θα πρέπει να κάνετε ώστε να αποφύγετε πρόστιμα τα οποία σωρευτικά και ανά επιχείρηση δεν θα ξεπερνάνε τα 20.000 ευρώ.
Ο παρόν νόμος  είναι καθαρά νόμος ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ που θα επιβάλλονται από κλιμάκια του Υπουργείου  που θα βγουν σε ελέγχους. Επειδή σε όλα τα είδη καταστημάτων & επιχειρήσεων, εμπορίας &  παροχής υπηρεσιών για διάφορους κανονισμούς που δεν θα τηρούνται  θα πέφτουν βροχή τα πρόστιμα, σας δίνονται παρακάτω τα στοιχεία και οι κανονισμοί  που θα πρέπει να εφαρμόσετε προς αποφυγήν διοικητικών κυρώσεων.
Αφορά καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφέ, Μίνι Μάρκετ, Εστιατόρια, Πρατήρια Καυσίμων, Αναψυκτήρια, Καταστήματα Κατεψυγμένων Τροφίμων, Ελαιοτριβεία και διακίνησης ελαίων  Κρεοπωλεία, Ξύλα, Κάρβουνα, Όργανα μέτρησης, Χρυσοχοΐα, κλπ. Γενικά αφορά όλη την εγχώρια αγορά.
Επιγραμματικά  αναφέρονται οι παρακάτω κανονισμοί και τι θα πρέπει να προσέξετε.
1.Επιχειρήσεις  που δεν έχουν τοποθετήσει το καρτελάκι στο ταμείο  που αναγράφει στα ελληνικά & στα αγγλικά <<Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΣΤΟΙΧΕΙΟ(ΑΠΟΔΕΙΞΗ –ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ>>. πρόστιμο 1000 ευρώ.
2. Τήρηση πινακίδων με αναγραφόμενες  τιμές είτε επάνω στο προϊόν. Ισχύει για όλων των ειδών τα καταστήματα  και ειδικότερα  ΚΑΦΕ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΜΠΑΡ,ΚΑΒΕΣ οπωροπωλεία, ψαράδικα, κρεοπωλεία  κλπ να έχουν σε εμφανή χώρο έξω από το κατάστημα τιμοκατάλογο ειδών. Ακόμα και οι επιχειρήσεις με ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ να έχουν τιμοκατάλογο έξω από το γραφείο τους ή σε εμφανή χώρο. Εάν δεν είναι αναρτημένες  διοικητικό πρόστιμο 1000ευρώ, ενώ εάν δεν αναγράφονται οι τιμές στο προϊόν 500 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
3. Η συσκευασία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές  σχετικά με ονομασία, ποσότητα, συστατικά, είδος συσκευασίας, προπαρασκευασμένα κλπ. Για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα καταλογίζεται διοικητικό    πρόστιμο από  1.000 με 1.500 ευρώ και φτάνει σε περίπτωση ανακριβών και παραπλανητικών ενδείξεων  3000 ευρώ ανά κωδικό είδους.
4. Εάν πρόκειται για χώρους που πωλούνται  προϊόντα που είναι για επαγγελματίες χρήστες και έχει πρόσβαση το κοινό θα πρέπει να υπάρχει πινακίδα που θα αναγράφει <<ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΤΗΤΑΣ>> . Εάν δεν υπάρχει πρόστιμο 3000 ευρώ.
5. Γενικά εάν δεν επισημαίνονται υποκατάστατα τροφών, 3000 ευρώ πρόστιμο, ειδικά για τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να αναγράφεται  στον τιμοκατάλογο διαφορετικά 1.000 ευρώ πρόστιμο ανά κωδικό.
6. Για έλλειψη πινακίδας <<ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ>> 1000 ευρώ ανά κωδικό είδους.
7. Για κρεοπωλεία-οπωροπωλεία  σωστή τήρηση των βιβλίων καταγραφής προϊόντων διαφορετικά διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ. Για μη έκδοση/κατοχή παραστατικών αξίας αγαθών έως 1000 ευρώ, ο καταλογισμός  πρόστιμου είναι στα  1500 ευρώ ανά παραστατικό. Εάν η αξία των αγαθών είναι πάνω από 1001 το πρόστιμο καταλογίζεται στο ύψος των 3000ευρώ. Ανακριβή και παραπλανητικά 3000 ευρώ ανά  παραστατικό. Ενώ εάν δεν υπάρχουν καρτελάκια για περιγραφή του προϊόντος από 500-1000 ευρώ πρόστιμο ανά είδος.
8. Για τα χρυσοχοΐα εκτός από την αναγραφή των πολύτιμου μετάλλου που είναι κατασκευασμένο το κόσμημα όπως και γίνεται μέχρι σήμερα, θα πρέπει να υπάρξει αριθμός κατασκευαστή  ο οποίος θα δηλώνεται στο επιμελητήριο που υπάγεται ο κατασκευαστής.  Θα λαμβάνει ένα σφραγιδάκι, το οποίο θα είναι η ταυτότητα του κατασκευαστή κοσμημάτων.  Ο αριθμός αυτός  θα αναγράφει  είτε γράμμα κεφαλαίο για την περιφέρεια του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, είτε μικρό γράμμα για το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, αριθμό (1-17)για το επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πλην  του 16  και από το 18-90 θα αφορά επιμελητήρια όλης της Ελλάδας. Ανανέωση της σφραγίδας θα γίνεται ανά τριετία σε τακτά ημερολογιακά έτη. Πλέον εφόσον κατασκευάζονται στην Ελλάδα θα υπάρχει η ένδειξη GR. Για μη ύπαρξη ενδείξεων πρόστιμο 1000 ευρώ. Για ελλιπή αναγραφή πρόστιμο 500 ευρώ. Για ανακριβή αναγραφή πρόστιμο 2000 ευρώ. Σε περίπτωση μη ανανέωσης της σφραγίδας  στο επιμελητήριο πρόστιμο 2000 ευρώ.
9. Στα υποδήματα θα πρέπει να υπάρχουν οι νέες ένδειξης. Σε περίπτωση απουσίας κωδικού προϊόντος  1000 ευρώ πρόστιμο, ελλιπής κωδικός 500 ευρώ πρόστιμο, ανακριβή 2000 ευρώ πρόστιμο. Σε περίπτωση μη ύπαρξης της ετικέτας απαγορεύεται η διάθεσή τους στην αγορά και ισχύουν τα παραπάνω πρόστιμα εκ νέου. Επίσης για τα υποδήματα θα πρέπει όλα τα καταστήματα να φέρουν πινακίδα  Α3 διάστασης,  είτε σε βίντεο, ηλεκτρονική μορφή που υπάρχει αναλυτικά μέσα στο ΦΕΚ παράρτημα ΙΙΙ. Σε περίπτωση που δεν έχει  εφαρμοστεί, πρόστιμο 500 ευρώ.
10 Στα ενδύματα οι παραβάσεις για έλλειψη κωδικού 1000 ευρώ, για ελλιπή ένδειξη 500 ευρώ ανά κωδικό και για ανακρίβειες- παραπλάνηση 2000 ευρώ ανά κωδικό. Επίσης  σε περίπτωση έλλειψης  των παραστατικών 1000 ευρώ ανά παραστατικό.
Εδώ να ενημερώσουμε ότι  σε περίπτωση ανακριβών παραστατικών ή έλλειψη αυτών,  εκτός από το διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα ενημερώνεται και η αρμόδια Δ.Ο.Υ από το Υπουργείο. Κατ’ επέκταση εκτός του ελέγχου στον οποίο θα υπόκεινται η επιχείρηση από την Δ.Ο.Υ. , θα καταλογίζονται και νέες κυρώσεις  με όλες τις συνέπειες, διότι επιφέρει χρηματικές και ποινικές.
11.Για τα Παροχής Υπηρεσιών επαγγέλματα, έλλειψη  τιμοκαταλόγου 1000 ευρώ,  για υπέρβαση τιμής ανά παρεχόμενη υπηρεσία  500 ευρώ, για μη αναγραφόμενη  500 ευρώ και για έλλειψη πινακίδας  1,00χ 0,50 σε ορατό σημείο με τις παροχές και τις τιμές 1000 ευρώ πρόστιμο.
12. Εάν δεν υπάρχουν στους χώρους εστίασης, διαμονής και διασκέδασης <<ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑΣ >>  και θήκη που θα αναγράφει  στα ελληνικά- αγγλικά-γαλλικά-γερμανικά <<ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ>> πρόστιμο 500 ευρώ
13. Εάν προμηθευτής δεν γνωστοποιήσει την τιμή στον πελάτη πρόστιμο 2000 ευρώ ανά κωδικό είδους.
14. Ταξίμετρα και όλα τα ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης. Ειδικότερα για τα ταξίμετρα χρειάζεται να φέρουν  ΦΑΚΕΛΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ  που αποτελείται  από  ΠΡΙΝ  ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗΣ Φ2-1393/2007 εθνική έγκριση, τεχνικό σχέδιο κατασκευαστή, και όπου δεν υπάρχει τα σημεία σφράγισης που προβλέπονται στο πρότυπο ΕΝ15048.ΜΕΤΑ ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗΣ Φ2-1393/2007 ΕΚΤΟΣ των 2 προαναφερόμενων δήλωση συμμόρφωσης CE,έγκριση συστήματος ποιότητας του κατασκευαστή που εκδίδονται από κοινοποιημένο οργανισμό, εγχειρίδιο χρήσης ταξίμετρου, άδεια καταλληλότητας ΦΗΜ, βιβλίο συντήρησης  και σφράγισης ταξίμετρου από εξουσιοδοτημένο συνεργείο που θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες  ελέγχου, επισκευής κλπ. Για τα ήδη εγκαταστημένα ταξίμετρα η έναρξη ισχύος ορίζεται στους 9 μήνες μετά την εφαρμογή της ενώ για τα νέα ταξί από εφαρμογή της διάταξης .Εάν δεν υπάρχει ο φάκελος τεκμηρίωσης  το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ ανά στοιχείο στον οδηγό. Εάν εντός 3 ημερών δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η ελεγκτική αρχή αφαιρεί και δεσμεύει το ταξίμετρο έως αποκατάστασης και συμμόρφωσης  και το πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει  τις 20.000ευρω. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει βιβλίο συντήρησης το πρόστιμο ορίζεται στα 5000 ευρώ. Σε περίπτωση έλλειψης σφράγισης ή παραβίασης του ΦΗΜ  5000 ευρώ πρόστιμο. Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι θα ενημερώνεται και η Δ.Ο.Υ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ.
15. Για τα Πρατήρια καυσίμων σε περίπτωση που οι αντλίες - βυτιοφόρο μη ορθής ή πλημμελούς σφράγισης από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία το πρόστιμο ανέρχεται στα 5000 ευρώ. Σε περίπτωση μη σφράγισης ή παραβίασης 5000 ευρώ πρόστιμο. Εάν δεν υπάρχει το ΔΕΛΤIΟ Ελέγχου Ρύθμισης επίσης 5000 ευρώ πρόστιμο. Στο βυτιοφόρο ή στο πρατήριο πρέπει τα φυλάσσονται τα Δελτία ελέγχου Ρύθμισης και σφράγισης για 2 έτη το ίδιο ισχύει και για τα  εξουσιοδοτημένα συνεργεία. Σε  αντίθετη περίπτωση 2000 ευρώ πρόστιμο.
Για τις αντλίες υγραερίου ή βυτιοφόρα θα πρέπει να υπάρχει φάκελος που θα περιέχει: εθνική έγκριση συνοδευόμενη από τεχνικό σχέδιο κατασκευαστή που ορίζονται τα σημεία σφράγισης. Για τις αντλίες- συστήματα μέτρησης το πιστοποιητικό εξέτασης τύπου ΕΚ όπου φαίνονται τεχνικό διάγραμμα, σημεία σφράγισης, Πιστοποιητικό συμμόρφωσης ή  Έγκριση Συστήματος Συμμόρφωσης και Δήλωση Συμμόρφωσης CE.Επίσης τα Δελτία Ελέγχου Ρύθμισης και Σφράγισης. ΝΕΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ  σε 12 μήνες από τη δημοσίευση  της ισχύος  επιβάλλεται για  τις εγκατεστημένες αντλίες ή διανομείς ή συστημάτων μέτρησης ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΗ (DISPLAY) των μηδενιζόμενων αθροιστών  και κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού. Ο κατάλογος κωδικών ταυτοποίησης του λογισμικού θα πρέπει να φέρει πιστοποιητικό  εξέτασης τύπου ΕΕ, εγχειρίδιο λειτουργίας, πιστοποιητικό αξιολόγησης κλπ. Εάν  πληρείται το σύνολο του φακέλου ανά αντλία ή διανομέα ή συστήματος μέτρησης  επισύρει πρόστιμο 2000 ευρώ  και το συνολικό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5000 ευρώ.
Για παράβαση σφράγισης το πρόστιμο ορίζεται στις 10.000 ευρώ πλέον ποινικών κυρώσεων ανά αντλία βυτιοφόρο ή μετρητή. Για τα κυλινδρικά σταθμά που χρησιμοποιούνται για τις εμπορικές συναλλαγές πέραν των επιτρεπτών αποκλίσεων επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ  στο πρώτο τεμάχιο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο ενώ σε περίπτωση επανάληψης παράβασης διπλασιάζεται το ποσό. Για τις συσκευές ογκομέτρησης & τα πιεσόμετρα των ελαστικών, πέραν  των επιτρεπτών αποκλίσεων επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ  και επιπλέον 1000 ευρώ σε περίπτωση που δεν φέρουν την ειδική σήμανση, έγκριση κυκλοφορίας, στοιχεία κατασκευαστή.
Όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχει πινακίδα με τιμές των καυσίμων, εάν δεν υπάρχει το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ, και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης αν οι τιμές συναρτώνται βάση ποσότητας  πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα   από ….έως ποσότητα λίτρων και τιμή λιανικής πώλησης. Το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ. Για βιοκαύσιμο πρέπει να αναγράφεται Β100 ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ & Ε100 ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ. Κάθε βιοκαύσιμο πρέπει να αναγράφει το ποσοστό ανάμειξης. Το πρόστιμο θα είναι 2000 ευρώ σε περίπτωση μη αναγραφής και για κάθε είδος. Σε περίπτωση διαφοροποίησης λιανικών τιμών με σκοπό την προώθηση πωλήσεων  η οποία δεν αναγράφεται σε πινακίδα 2000 ευρώ πρόστιμο ανά είδος. Για μη σωστή αναγραφή τιμών με 3 δεκαδικά ψηφία σε ευρώ το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ ανά είδος.
Για το υγραέριο επιβάλλεται φωτεινή επιγραφή παράπλευρα του σήματος της εταιρείας και άμεσα ορατή στα 50μετρα  με τις τιμές. Εάν δεν υπάρχει πρόστιμο 3000 ευρώ .
Για λιπαντικά εφόσον υπάρχει σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας  και άδεια λιανικής εμπορίας οι πινακίδες θα είναι μικρότερες του εμπορικού σήματος, θα απέχουν 3m από αυτήν και θα αναγράφονται τα προϊόντα. Σε περίπτωση μη τήρησης 2000 ευρώ πρόστιμο.
Επιβάλλεται  ανάρτηση εμπορικού σήματος  από κατόχους άδειας λιανικής εμπορίας όλων των ειδών  υγρών καυσίμων και να διατηρεί σύμβαση αποκλειστικής προμήθειας. Εάν δεν υπάρχει  5000 ευρώ πρόστιμο.
Απαγορεύεται η πώληση ναυτιλιακών καυσίμων από κάτοχο αδείας λειτουργίας πρατηρίου ή κάτοχο άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης.Το πρόστιμο θα είναι 20.000 ευρώ.
Μη τήρηση δελτίου διαδρομής για τα βυτιοφόρα, επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ. Σε  κάθε περίπτωση αδυναμίας παραλαβής του παραλήπτη αιτιολογημένη αναγραφή ενώ απαιτείται η ορθή αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στο δελτίο διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ.
Μεγάλη προσοχή επίσης στις προδιαγραφές, στις σωληνώσεις, τους χρωματισμούς  σωληνώσεων και στις πιστοποιήσεις που υποχρεούνται  στα βυτιοφόρα οχήματα. Για τις σωληνώσεις το πρόστιμο είναι στα 5000 ευρώ και για τα πιστοποιητικά 500 ευρώ.
Τα δείγματα πλέον έχουν ειδικές προδιαγραφές  που αναφέρονται στα άρθα 101- 103  ενώ φυλάσσονται έως ότου εξαντληθεί η ποσότητα καυσίμου που έχει ληφθεί. Τα πρόστιμα των παραβάσεων ξεκινάνε από 700 ευρώ και φτάνουν στα 5000 ευρώ.
Τα πετρέλαια θέρμανσης διακινούνται με Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής ή  Δελτίο Διακίνησης  Πετρελαίου για Θέρμανση. Το  Δελτίο Διακίνησης  πρέπει να είναι διπλότυπο αριθμημένο με συνεχή αρίθμηση ανά διετία και δεν απαιτείται θεώρηση. Συνοδεύεται από αποδείξεις λιανικής ή ΤΔΑ με τις παραγγελίες που αφορούν το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Το άθροισμα των ποσοτήτων πρέπει να συμφωνεί με τα συνοδευτικά στοιχεία. Συμπληρώνονται τα στοιχεία του διακινητή, ώρα έναρξης δρομολογίου, ημερομηνία, όνομα οδηγού, αριθμός αυτοκινήτου, συνολική ποσότητα. Η πρωτότυπη σελίδα συνοδεύει το δρομολόγιο ενώ το στέλεχος παραμένει στον χώρο έκδοσης τιμολογίων με ευθύνη του διακινητή. Μετά το τέλος της διαδρομής παραδίδεται στον διακινητή και φυλάσσεται για 2 έτη. Σε περίπτωση αλλοίωσης, διόρθωσης, παραποίησης, μη έκδοσης  το πρόστιμο είναι 5000 ευρώ και συνοδεύεται στον χώρο φόρτωσης για την έκδοση ορθού παραστατικού. Σε περίπτωση ποσοτικού ελλείμματος το πρόστιμο που επιβάλλεται διαμορφώνεται στο 10πλάσιο της αξίας του πετρελαίου θέρμανσης που δεν δικαιολογείται.
Στην Λιανική πώληση που αφορά τους τελικούς καταναλωτές  στα παραστατικά λιανικής  πρέπει να αναγράφονται  στοιχεία διακινητή, ημερομηνία, αριθμός κυκλοφορίας, ποσότητα, ώρα παράδοσης, ύψος πετρελαίου για θέρμανση στην δεξαμενή του παραλήπτη, υπογραφή οδηγού και παραλήπτη. Σε περίπτωση ελλιπούς συμπλήρωσης επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παραστατικό.
Στα στερεά καύσιμα η μέτρηση γίνεται κατ’  όγκο σε m3 μονάδα μέτρησης διαφορετικά 1000 ευρώ πρόστιμο. Για ανάρτηση πινακίδας με τα είδη και τις τιμές το πρόστιμο θα είναι 1000 ευρώ και 500 ευρώ για κάθε είδος που δεν αναγράφεται. Για  υπέρβαση τιμής 1000 ευρώ ανά είδος, για ελλιπείς ενδείξεις επί τιμοκαταλόγου 500 ευρώ ανά είδος. Για  ανάμιξη ειδών με είδη διαφορετικής  τιμής, ποιότητας, και προέλευσης καθώς και μη τήρηση συνθηκών προστασίας από καιρικές συνθήκες προς εξασφάλιση μη αλλοίωσης των προϊόντων το πρόστιμο είναι στα 2000 ευρώ και σε περίπτωση χρησιμοποίησης ξυλείας μη κατάλληλης για καύση πρόστιμο 5000 ευρώ.
Προκαθορίζονται οι τιμές σε καφέ μπαρ αναψυκτήρια κλπ σε χώρους όπως αερολιμένες, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους, σταθμούς Σχολείων και Ιδρυμάτων εκπαίδευσης. Οι κυρώσεις είναι 1000 ευρώ για μη ανάρτηση πινακίδας τιμοκαταλόγου, για υπέρβαση τιμής ή έλλειψη είδους, ανά είδος 1000 ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση η συμμόρφωση σύμφωνα με τις διατάξεις δεν θα σας σώσει μόνο από τις διοικητικές κυρώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και από την Δ.Ο.Υ ακόμα και από κάθε υπηρεσία που αφορά εκδόσεις αδειών ανά επάγγελμα. Σε όποια επαγγέλματα επιβάλλεται άδεια εξάσκησης ή κατοχής από φορέα ελέγξτε εάν έχουν λήξει και χρειάζονται ανανέωση. Εάν δεν προετοιμαστείτε δεν θα προλαβαίνετε τις κυρώσεις  από παντού. Μην ξεχνάτε,  ό,τι δεν μπορείτε να πληρώσετε  θα αυξάνεται και τέλος οι κατασχέσεις  θα πολλαπλασιαστούν αφού οι οφειλές θα εκτιναχθούν. ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΙ!!!!!!
 

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ -ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
Tags: Εμπόριο, Καύσιμα Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1931 φορές

Σχετικές Ειδήσεις