tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους πληρώνουν εισφορές από 1/1/2017

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε οφειλέτες που κατέβαλαν τις τρέχουσες εισφορές τους από 01/01/2017, ανεξάρτητα αν είχαν παλαιότερες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το 89% των οφειλών δημιουργήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Πετρόπουλος είπε, από το βήμα της Βουλής, ότι ο αριθμός των ενεργών επαγγελματιών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 10,3 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε 306.000, ενώ σε 2,5 δισ. υπολογίζονται οι οφειλές των αγροτών.

"Οφειλόμενες εισφορές του 2017 μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων"

Με άλλη δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι οι οφειλόμενες εισφορές του έτους 2017 μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και, έτσι, να είναι ενήμεροι και να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, όσοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, αυτό το διάστημα.
Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι τα ζητήματα της ενημερότητας τα διαχειρίζεται το υπουργείο με έναν τρόπο που δεν αποβάλλει τους ασφαλισμένους από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, έχει ιδιαίτερη σημασία να έχουν όλοι απασχόληση και ευκαιρίες απασχόλησης και, στην κατεύθυνση αυτή, «διαχειριζόμαστε και τα ζητήματα της ενημερότητας».
Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε και στα πνευματικά δικαιώματα. Όπως είπε, θα εκδοθεί εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία η είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων δεν θα εμπίπτει στις ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές κρατήσεις και για την καταβολή συντάξεων, καθώς τέτοιου είδους περιορισμοί θα ήταν ασύμβατοι με τα πνευματικά δικαιώματα και τη λειτουργία τους.