tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ασφαλιστικό: Μπλοκάκια και καθυστερήσεις

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Η γενική  ανάπτυξη της χώρας, γιατί μόνο για ανάπτυξη ακούμε αλλά ανάπτυξη, όχι μόνο δεν βλέπουμε  και με την επικρατούσα κατάσταση ούτε και πρόκειται να δούμε, έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι  επιχειρηματίες  αδυνατούν να διατηρήσουν τις  εταιρείες τους, το εργατικό δυναμικό της χώρας χάνει την εργασία του με γεωμετρική πρόοδο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκια, διακόπτουν την εξάσκηση του επιτηδεύματος τους. Οι  ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι είναι οι πιο μεγάλοι χαμένοι αφού βρίσκονται σε πλήρη μεσάνυχτα, τόσο για τις ασφαλιστικές  εισφορές που θα είναι υποχρεωμένοι  να καταβάλουν μέσα στο 2017 αλλά βάλλονται και στην φορολογική μεταχείρισή τους.
Στατιστική έρευνα οικονομικού περιεχομένου για το ύψος των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, από το 2013 και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 δείχνουν τις χαμένες ασφαλιστικές εισφορές να έχουν χτυπήσει δυσθεώρητα ύψη και έχουν ως εξής:
ΑΣΦΑΛ.ΦΟΡΕΑΣ        ΕΤΟΣ 2013                      ΕΤΟΣ  ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2016
ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ              138.318.581 ευρώ                   1.163.224.269 δισ.          
ΟΑΕΕ                          35.979.300 ευρώ                    963.960.827 εκατ.
ΙΚΑ -ΕΤΑΠ                               0   ευρώ                      77.984.383 εκατ.
Το τελικό συνολικό αποτέλεσμα οφειλών στα ταμεία ανέρχεται  στο ύψος των 2.270.782.173δισ με πρόβλεψη τέλος του 2016 να έχουν φτάσει στα 3 δισ.
Με άλλα λόγια οι 8 στους 10 Έλληνες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά στο σύστημα εισφορών στα μπλοκάκια, βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης τρόπου για την πραγματοποίηση και εφαρμογής στο νέο καθεστώς κρατήσεων.
Τρεις είναι οι λόγοι και τα ερωτήματα που προκαλούν καθυστερήσεις και τρόπους ανεύρεσης λύσεων από το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας.
Με ποιόν τρόπο θα είναι δεσμευμένοι οι αυτοαπασχολούμενοι ότι θα συνάψουν μόνο δύο συμβάσεις, διότι εάν θα συνάψουν πάνω από δύο συμβάσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν τις εισφορές σε αυτούς που τις κατέβαλαν.
Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να γνωρίζει εάν όντως  υπάρχει σύμβαση πέραν των δύο και εάν αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τέλος, πως θα είναι δυνατή η διαχείριση των αυτοαπασχολούμενων ασφαλισμένων με μπλοκάκι πάνω σε άλλη χρονική βάση του υπολογισμού εισφοράς (τρέχον εισόδημα), ενώ στους λοιπούς αυτοαπασχολούμενους να γίνει βάση το εισόδημα του 2015.
Ακόμα βρισκόμαστε σε αναμονή λόγω μη έκδοσης όλων των διευκρινιστικών εγκυκλίων από το αρμόδιο Υπουργείο, που αφορούν στο Νέο Ασφαλιστικό, ενώ το προγραμματισμένο σεμινάριο της Αναγκαίας Εκπαίδευσης με θέμα «Ασφαλιστικά και Εργατικά Θέματα» για λογιστές και φοροτεχνικούς από τον ΟΕΕ  αναβλήθηκε για τους παραπάνω λόγους.
Και όλοι  περιμένουμε…. Και ο χρόνος τρέχει…
 
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ – ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ
Email:[email protected]
Web: www.taxgservices.gr