tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ασφυκτική πίεση από Ντράγκι

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που προσφέρονται ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που προσφέρονται ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω του ELA.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο η ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνεται ακόμα περισσότερο η πίεση για λύση «εδώ και τώρα».

Το ποσοστό του «κουρέματος» δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα άλλες πληροφορίες να κάνουν λόγο «για μικρό haircut της τάξης του 5% με 10%» και άλλες πηγές να αναφέρουν ότι πρόκειται «για αρκετά βαθύ ''κούρεμα'' στα επίπεδα του 20%».

Σύμφωνα με πηγές από τον τραπεζικό τομέα, υπολογίζεται ότι η πρόσθετη επιβάρυνση για τις ελληνικές τράπεζες είναι στα 4-8 δισ. ευρώ και σημειώνουν ότι το απόθεμα των εγγυήσεων που διαθέτει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ύψους 18 δισ. ευρώ. Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά τα ημερήσια όρια ανάληψης από τα ΑΤΜ, δηλαδή τα 60 ευρώ. Ωστόσο παραδέχονται πως στις σημερινές συνθήκες ακόμα και ένα μικρό «κούρεμα» στερεί πολύτιμη ρευστότητα από τις τράπεζες.

 

Η ΕΚΤ χθες διατήρησε στα ίδια επίπεδα το όριο του ELA, δηλαδή στα 89 δισ. ευρώ, ενώ αύριο Τετάρτη και αφού θα έχουν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι, με τα νέα δεδομένα στο τραπέζι.

 

Πηγή : ΕΘΝΟΣ On Line