tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αχτσιόγλου: Τέλος στον υποκατώτατο μισθό

Σε τέσσερις μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων και θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

"Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις", ξεκαθάρισε η Υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και συμπλήρωσε ότι "ότι η αύξηση των μισθών θα γίνει σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους διαφωνεί με αυτήν", "φωτογραφίζοντας" έτσι τις ενστάσεις που έχει εγείρει κυρίως ο ΣΕΒ. 

Ως αντίβαρο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και εις απάντηση των επιφυλάξεων που έχουν εκφράσει και οι ξένοι τεχνοκράτες για τις δυσμενείς επιπτώσεις, που μπορεί να έχει στην απασχόληση των νέων, η Ε. Αχτσιόγλου παρέπεμψε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όπου μεταξύ άλλων είναι η μεγάλη μείωση έως και μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έως 25 ετών. Το μέτρο Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1-1-2019 κατά 50% και κατά 100% για το 2020, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για την εργασία των νέων. Σημειωτέον ότι τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες ως 25 ετών, αν και έχουν μειωθεί, παραμένουν στα εκρηκτικά επίπεδα του 40%. 

Όσον αφορά, δε, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι από τις περίπου 20 εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έχουν ήδη επεκταθεί έξι, οι οποίες καλύπτουν περίπου 89.000 εργαζόμενους, ενώ υπό εξέταση είναι οι υπόλοιπες σε ισχύ, προκειμένου και αυτές να επεκταθούν αν πληρούν τις προϋποθέσεις.