tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο – Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ

Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Στα 97,35 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Ιούλιο οι παλαιές και οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών αυτόν τον μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 7,483 δισ. ευρώ έναντι 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν μόνο φορολογικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 5,723 δισ. ευρώ έναντι 4,282 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανήλθαν τον Ιούλιο σε 89,782 δισ. ευρώ έναντι 90,168 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση λόγω των ρυθμίσεων αυτών των οφειλών.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής: 

"Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα που αναρτήθηκε σήμερα, οι φορολογικές υποχρεώσεις, που δεν καταβλήθηκαν εμπροθέσμως, ανέρχονται στο ποσό των 1,441 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε 3 ακραίες υποθέσεις ελέγχου μηδενικής εισπρακτικής απόδοσης, με βεβαίωση 746 εκατ. ευρώ. 

Συνεπώς, το καθαρό νέο φορολογικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά 695 εκατομμύρια ευρώ.  

Σημειώνεται ότι, στατιστικά, οι εν λόγω υποθέσεις αποτελούν ακραίες τιμές και δεν αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη πορεία του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους, το οποίο αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις ακραίες τιμές, η εισπραξιμότητα του νέου φορολογικού ληξιπρόθεσμου χρέους βελτιώθηκε, καθώς αυξήθηκε στο 16,4% από 15,8% τον Ιούλιο του 2016. 

Η αύξηση του συνολικού νέου ληξιπρόθεσμου χρέους κατά επιπλέον 567 εκατομ. ευρώ οφείλεται σε μη φορολογικές κατηγορίες εσόδων, όπως δάνεια, λοιπές εισφορές, μη φορολογικά πρόστιμα".