tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυξήθηκαν 18,7% οι κινεζικές εισαγωγές τον Σεπτέμβριο

Οι εισαγωγές, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κίνα, ήταν κυρίως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, χάλυβας και χαλκός

Αύξηση σημείωσαν τον Σεπτέμβριο τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της Κίνας. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα καταδεικνύουν βελτίωση στην παγκόσμια οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την παγκόσμια ζήτηση να αυξάνονται φέτος τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

 

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για αύξηση 13,5%. Παράλληλα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,1%, ποσοστό κατώτερο από την επίσημη πρόβλεψη για 8,8%, αλλά που είναι η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών και σαφώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Αυγούστου.

 

Οι εισαγωγές, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κίνα, ήταν κυρίως πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, χάλυβας και χαλκός. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος έφτασαν στα 103 εκατ. τόνους, ενώ μόλις τον Αύγουστο ήταν 88,7 εκατ. τόνους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

 

Η αύξηση αυτή των εισαγωγών περιόρισε αισθητά το εμπορικό πλεόνασμα στα 28,47 δισ. δολάρια από τα περίπου 42 δισ. δολάρια στα οποία είχε φτάσει το Αύγουστο.

 

Σε ό,τι αφορά το πολιτικά ευαίσθητο θέμα του εμπορικού πλεονάσματος από το διμερές εμπόριο με τις ΗΠΑ, αυτό ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο για έναν μόνο μήνα και συγκεκριμένα στα 28,08 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,8%, φτάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 40,9 δισ. δολαρίων. Τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να επιτείνουν τις συχνές διαμαρτυρίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις δυσαναλογίες στο διμερές εμπόριο, που ευνοούν μονίμως την Κίνα εις βάρος της αμερικανικής οικονομίας και των αμερικανικών θέσεων εργασίας.

 

 

Πηγή: Καθημερινή

 

 

ΣΒ