tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυξήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου!!!

"Φούσκωσαν" οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου τον Αύγουστο

Τι κι αν το Δημόσιο δεσμεύθηκε να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως το Δεκέμβριο, τι κι αν εισέπραξε από τον ESM ειδικές δόσεις για τα χρέη του προς τους ιδιώτες, τι κι αν δόθηκαν οδηγίες για ταχύτερη επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι με την ολοκλήρωση του Μνημονίου, τα κρατικά "φέσια" αυξήθηκαν! 

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι κρατικοί φορείς χρωστούσαν συνολικά 3,036 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,974 δισ. αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων, ενώ εκκρεμούσαν και άλλα 1,062 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε έναν μόλις μήνα, οι οφειλές του Κράτους αυξήθηκαν κατά 11% ή 306 εκ. ευρώ, καθώς τον Ιούλιο χρωστούσε 2,730 δισ. ευρώ (1,940 δισ. οι κρατικοί φορείς και άλλα 790 για εκκρεμείς επιστροφές φόρου). 

Το πρόβλημα της ασυνέπειας του Δημοσίου αποτυπώνεται και στα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο Προσχέδιο, όπου αποκαλύπτεται ότι ενώ οι φορείς πήραν από το ΓΛΚ 7,011 δισ ευρώ για τα χρέη τους, πλήρωσαν 5,693 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι την ίδια ώρα "γεννιούνταν" νέες οφειλές.