tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αύριο οι νέες αντικειμενικές αξίες

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών για την οριστικοποίηση των αποφάσεων- Δεν καταργείται ο Φόρος Υπεραξίας

"Φωτιά" έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προετοιμασίες για την ανακοίνωση των νέων Τιμών Ζώνης έχουν μπει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα επίκειται παρουσίαση των εισηγήσεων στην αρμόδια υφυπουργό Κ. Παπανάτσιου κι αναμένεται η Απόφαση με τις νέες αντικειμενικές αξίες να πάρει ΦΕΚ σήμερα το βράδυ ή αύριο.

Η δημοσιοποίηση τους θα γίνει μετά από την κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα ορίζει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί όχι με τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου, αλλά με τις νέες, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολογήτου του Συμπληρωματικού Φόρου κατά 50.000 ή 100.000 ευρώ, καθώς οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις έδειξαν βεβαίωση φόρου κοντά στα 3,5 δισ ευρώ, αντί 3,2 δισ ευρώ με το ισχύον καθεστώς. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ε. Τσακαλώτου και της Κ. Παπανάτσιου, αυξήσεις Τιμών αναμένονται σε περίπου 6.000 Ζώνες, ενώ αύξηση ΕΝΦΙΑ θα έχει το 15% των υπόχρεων, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ειδικά όσον αφορά στις "λαϊκές" περιοχές, πηγές του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι οι επιβαρύνσεις δεν θα φτάσουν ούτε στα 20 ευρώ κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όπου θα γίνουν αυξήσεις Τιμών, αυτές δεν θα οδηγήσουν σε κλιμάκιο μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ/τ.μ. Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση από το 2ο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ (501- 750 ευρώ/τ.μ.) στο 3ο κλιμάκιο (751- 1.000 ευρώ/τ.μ.), συνεπάγεται αύξηση συντελεστή από 2,80 ευρώ/τ.μ. σε 2,90 ευρώ/τ.μ. δηλαδή σε αύξηση ΕΝΦΙΑ 10 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, επίσης, ότι ο Φόρος Υπεραξίας δεν καταργείται, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε σχετική διάταξη, η οποία συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο αλλά τελικά απαλείφθηκε.