tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Αυτοκριτική του ΔΝΤ για το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης

Σε έκθεση του που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτονται λάθη στις προβλέψεις και αποτυχία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε έκθεση του που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτονται λάθη στις προβλέψεις και αποτυχία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Μάλιστα σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση. Παραδέχεται λάθη που έγιναν από το Ταμείο το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα κατά παρέκκλιση του κανονισμού του.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αν και δέχεται ότι οι οικονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι, θεωρεί ότι για την αποτυχία του προγράμματος υπεύθυνη είναι η ελληνική πλευρά. Όπως υποστηρίζει, «το πρόγραμμα υπονομεύτηκε από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, αντιστάσεις από κατεστημένα συμφέροντα και σοβαρά προβλήματα εφαρμογής που οδήγησαν σε πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση της παραγωγής».

«Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή» υπογραμμίζει σε δήλωσή της.

 

«Ωστόσο» προσθέτει «η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.»

 

» Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρεμάται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».

 

Η Κρ.Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα (και με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης) οι αρχικές προβλέψεις για την ιδιοκτησία του προγράμματος και την ανάπτυξη να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.

 

«Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης» τόνισε.

 

Σύμφωνα με την έκθεση,  η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

 

Παύλος Τσακίρης

 

Πηγή : www.in.gr