30/07/2017 | 10:19
Αυτοματισμός και εργασία. Είναι αντίπαλοι;
Αυτοματισμός και εργασία. Είναι αντίπαλοι;

Οι μηχανές σε παλιές εποχές θεωρούνταν εχθροί των εργαζομένων γιατί τους αντικαθιστούσαν και τους έβγαζαν στην ανεργία. Στην πορεία των χρόνων έγινε κατανοητό ότι αύξαιναν την παραγωγικότητα της εργασίας, φθήναιναν τα προϊόντα και από την εξοικονόμηση κερδών άνοιγαν νέες επενδύσεις και εργασίες σε άλλους τομείς. Παράλληλα απάλλασσε τους εργαζόμενους από βαριές σωματικές εργασίες. Το μόνο μελανό σημείο ήταν οι απολυμένοι εργάτες που δεν θα μπορούσαν να βρουν δουλειά ούτε στις νέες επενδύσεις λόγω απαξίωσης των εργασιακών προσόντων τους.

 

Σήμερα έχει σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει  ο αυτοματισμός και η ρομποτική στην παραγωγή με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευτεί η παραγωγικότητα στα ύψη και αυτό να μη συμβαδίζει με μεγάλη ανεργία, πλην των χωρών που πλήττονται από οικονομική κρίση και   από έλλειμμα εισαγωγής νέων τεχνολογιών και αυτοματισμού στις επιχειρήσεις.

 

Το θέμα ξανάνοιξε γιατί προεξοφλείται νέα «έφοδος» του αυτοματισμού και των ρομπότ τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα την εκτόπιση της ανθρώπινης εργασίας. Εν όσο η αύξηση της παραγωγικότητα της εργασίας και η αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων (μείωση του συμβατικού χρόνου εργασίας) δεν συμβαδίζουν αναλογικά τότε θα υπάρξει ανθρώπινο δυναμικό εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι που θα απαξιωθούν και θα βγουν στην ανεργία. Σοβαρό στοιχείο που στηρίζει αυτόν τον φόβο είναι ότι η εξοικονόμηση του εργατικού κόστους μπορεί να φτάσει και το 65% όταν οι εργασίες ανατεθούν σε εργαζόμενους αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ η αντικατάσταση ανθρώπων από ρομπότ και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα μπορεί να το μειώσει στο 90%! Αυτό σημαίνει ότι και ο πιο «φθηνός» εργαζόμενος είναι ακριβός σε σχέση με το ρομπότ!

 

Το θέμα με πολλές ανησυχητικές πλευρές πραγματεύεται μια έρευνα για λογαριασμό του αμερικανικής πολυεθνικής της πληροφορικής «Dell Technologies», από το «Ιδρυμα για το Μέλλον» («Institute For the Future», IFTF).

 

Όλη η έρευνα στα αγγλικά

 

Σύμφωνα με την έρευνα αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις με συγχωνεύσεις και καταστροφή επιχειρήσεων.

 

Η έρευνα, που τιτλοφορείται «Η Επόμενη Εποχή Συνεργασίας Ανθρώπων - Μηχανών» (The Next Era of Human - Machine Partnership), δίνει μια πρόγευση για μια «νέα κοινωνία σε ροή». Αυτή περιλαμβάνει έκπτωση των εργαζομένων από την εργασία και όξυνση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων.

 

Η έρευνα του IFTF, αξιοποιώντας τις απαντήσεις διευθυντικών στελεχών μεγάλων εταιρειών, προβλέπει για παράδειγμα πως μία στις δύο εταιρείες θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στα επόμενα 3 ή 5 χρόνια λόγω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Τεράστιες και μικρότερες επιχειρήσεις και όμιλοι θα ανακαλύψουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως θα βρεθούν σε σταυροδρόμι κρίσιμων ανακατατάξεων, με δύο βασικές επιλογές: Η θα επιβιώσουν, ή θα "πεθάνουν". Προβλέπεται δηλαδή ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία πολλοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και όμιλοι θα μπουν σε «αχαρτογράφητα νερά», δίχως κανείς να είναι βέβαιος τι θα επακολουθήσει και ποιος ή πώς θα επιβιώσει...

 

Στη μελέτη αυτή, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εκατοντάδων πολυεθνικών επιχειρήσεων φαίνεται να μαντεύουν ή να ανησυχούν για σημαντικές επερχόμενες αλλαγές. Μεταξύ άλλων:

 • Το 45% αυτών ανησυχεί πως οι επιχειρήσεις τους θα είναι ξεπερασμένες μέσα στα επόμενα τρία ή πέντε χρόνια.

 • Το 50% δηλώνει πως δεν έχει ιδέα πώς θα είναι η βιομηχανία έως το 2020.

 • Το 73% εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν (τα διευθυντικά στελέχη) «πιο ψηφιακοί» (digital) για να επιβιώσουν ή να πετύχουν στο μέλλον ως διευθύνοντες σύμβουλοι.

 • Προβλέπουν ότι ενώ σήμερα η εξοικονόμηση του εργατικού κόστους μπορεί να φτάσει και το 65% όταν οι εργασίες ανατεθούν σε εργαζόμενους αναπτυσσόμενων χωρών, η αντικατάσταση ανθρώπων από ρομπότ και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα μπορεί να το μειώσει στο 90%.

 • Θυμίζουν πρόσφατη έρευνα της βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας λογιστικών υπηρεσιών «PriceWaterhouse Cooper's» (PwC) πως το 1/3 των θέσεων εργασίας στη Βρετανία θα αντικατασταθεί από ρομπότ έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, και πως τα αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής θα αντικαταστήσουν το 38% των εργαζομένων στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη 15ετία.

 • Επικαλούνται έκθεση της τράπεζας της Αμερικής «Merrill Lynch», σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις στην «αγορά τεχνητής νοημοσύνης» (Αrtificial Intelligence, AI) θα ξεπεράσουν τα 153 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, εκ των οποίων τα 83 δισεκατομμύρια θα αφορούν ρομπότ και τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια συστήματα ΑΙ.

 • Προβλέπουν ότι τα μονοπωλιακά έσοδα από την αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης θα ξεπεράσουν τα 90 δισ. δολάρια έως το 2020.

 • Σαρωτικές αλλαγές σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής και κοινωνίας, ιδιαίτερα στους τομείς της απασχόλησης, της μεταποίησης, των πωλήσεων λιανικής, της εκπαίδευσης, της Υγείας, ακόμη και της φροντίδας ηλικιωμένων, με κεντρικό χαρακτηριστικό την αυτοματοποίηση (χρήση εξελιγμένων ρομπότ).

 

Το μέλλον των εργαζομένων περιγράφεται ως αυτοαπασχολουμένων που θα κάνουν πράξη ζωής τη «διά βίου μάθηση». Οχι σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά σε ψηφιακές διαδικτυακές πλατφόρμες «Τεχνητής Νοημοσύνης» (ΑΙ), «Εικονικής Πραγματικότητας» (Virtual Reality, VR), ή «Επαυξημένης Πραγματικότητας» (Augmented Reality, AR), που θα αξιοποιούν ανά πάσα στιγμή ώστε να μάθουν καινούριες δεξιότητες.

 

Το «Ιδρυμα για το Μέλλον» (IFTF), διερευνώντας τις διαφαινόμενες αλλαγές και τάσεις στον τομέα της εργασίας στο μέλλον κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Μεταξύ αυτών πως:

 • Το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 - δηλαδή σε μόλις 13 χρόνια - δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα. Ο ρυθμός εξέλιξης της τεχνολογίας θα είναι τόσο ραγδαίος, που οι άνθρωποι, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

 • Η θέληση των ανθρώπων για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων θα κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες, γιατί θα είναι το βασικό «κλειδί» για μια θέση εργασίας.

 • Οι νέες τεχνολογίες αιχμής, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην πληροφορική και την ακόμα μεγαλύτερη επεξεργαστική δύναμη πληροφοριακών συστημάτων, θα αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων στο όχι μακρινό μέλλον, «κάνοντας την κοινωνία να εισέλθει σε μια νέα κατάσταση σχέσης με τις μηχανές».

 • Οι νέες θέσεις εργασίας θα απαιτούν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών που θα καταργήσουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην αναζήτηση ταλέντων, ή κατάλληλων ανθρώπων για κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας (οι ερευνητές βρήκαν πως υπάρχουν σήμερα πάνω από 1.800 ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, όπως «Uber», «Seamless», «Upwork», που φτιάχτηκαν την τελευταία πενταετία).

 • Οι άνθρωποι θα πρέπει να «περπατούν παράλληλα» με την τεχνολογία, καθώς ο ρυθμός των εξελίξεων θα είναι τόσο ραγδαίος, που από τη μια θα δημιουργεί «νέες βιομηχανίες» και από την άλλην θα προκαλεί ζήτηση για κατάλληλες δεξιότητες.

 • Η «συνεργασία ανθρώπων - μηχανών» δεν προβλέπεται να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης εργασίας, αλλά θα την «μεταμορφώσει». Ο εργαζόμενος αξιολογείται συνεχώς και οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν και να εντοπίζουν «τους ικανότερους, εξυπνότερους, αποτελεσματικότερους και πιο ταλαντούχους» μέσω εξελιγμένων ψηφιακών «μηχανών», σε ελάχιστο χρόνο.

 • Οι εταιρείες, προκειμένου να προετοιμαστούν για το 2030, «θα πρέπει να φτιάξουν τις ικανότητες διαχωρισμού των εργαλείων και των καθηκόντων στη δουλειά σε σχέση με το σημερινό σχεδιασμό και καταμερισμό». Θα πρέπει «να το κάνουν προσεκτικά», αφού (όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης!) «εκ πρώτης όψεως, οποιαδήποτε μείωση στον αριθμό ατόμων με πλήρη απασχόληση θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα των ατόμων και των οικογενειών τους»!

 

Στην πραγματικότητα η έρευνα δείχνει τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται στην ανθρωπότητα, αν καταφέρει να ισοζυγίσει τα κέρδη και τις ζημίες από αυτά τα τεχνολογικά άλματα και μεταφέρει κέρδη από έναν αυτοματοποιημένο τομέα σε νέους τομείς με ένταση εργασίας που σήμερα δεν έχουν καλυφθεί ακόμη με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας,. Έτσι θα έχουμε συνολική ανάπτυξη και της παραγωγικότητας και της εργασίας και της ευημερίας.

 

 

Πηγή: Εκθεση "Ιδρύματος Για το Μέλλον" στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.iftf.org/fileadmin/user_upload/downloads/th/SR1940_IFTFforDellTechnologies_Human-Machine_070717_readerhigh-res.pdf

 

 

ΣΒ

 

Tags: ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, Οικονομία, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1641 φορές

Σχετικές Ειδήσεις