tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Brexit ή Bremain; Η αγωνία στο κατακόρυφο

Οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον τους με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν θρίλερ στο δημοψήφισμα.

Οι Βρετανοί αποφασίζουν για το μέλλον τους με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν θρίλερ στο δημοψήφισμα.

 

Πάντως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, μήνυμα που επανέλαβε αργότερα και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Εναδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι ότι ένα ενδεχόμενο Brexit ίσως ανοίξει ξανά την συζήτηση για ένα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από τους Σκωτσέζους.

 

Μέχρι τώρα την προεκλογική εκστρατεία σκίασε η δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ. Η βουλευτής δολοφονήθηκε από άνδρα που συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι το όνομά του είναι: «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Δεν είναι γνωστό εάν και πώς η δολοφονία της Κοξ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ οι αναποφάσιστοι είναι εκείνοι που θεωρείται ότι θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

 

 

Η ιστοσελίδα WhatUKThinks δημοσίευσε κοινή σφυγμομέτρηση τεσσάρων εταιριών δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 49% που τάσσεται κατά.

 

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διοργάνωσε η Opinium φαίνεται να προηγείται το Brexit κατά μία μονάδα έναντι του Bremain, με το πρώτο να συγκεντρώνει ποσοστό 45% έναντι 44% της παραμονής.

 

Δημοσκόπηση που διοργάνωσε το TNS δείχνει και αυτό προβάδισμα του Brexit με ποσοστό 43% έναντι ποσοστό 41% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά από τις 16 έως τις 22 Ιουνίου σε δείγμα 2.320 ατόμων. Σε προηγούμενη δημοσκόπηση του TNS το Brexit προηγείτο με επτά μονάδες.

 

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Βρετανία θεωρείται ένα έθνος διχασμένο.

 

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

 

Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το εξής ερώτημα: «Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση;»

 

Οι Βρετανοί θα πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο κουτάκια: «Remain a member of the European Union» (Να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) ή «Leave the European Union» (Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

 

Συνολικά, περίπου 46,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά της παραμονής και της αποχώρησης είναι πολύ κοντά και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια.

 

Ακόμα και τα πολιτικά κόμματα, καθώς και οι εφημερίδες είναι χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνο του «Μένουμε» και σε εκείνο του «Φεύγουμε».

 

Παύλος Τσακίρης

 

Πηγή : www.in.gr