24/12/2017 | 09:00
Δ. Αθηναίων «Φτιάχνουμε μια Αθήνα καθαρή!»
  • Δ. Αθηναίων «Φτιάχνουμε μια Αθήνα καθαρή!»
  • Δ. Αθηναίων «Φτιάχνουμε μια Αθήνα καθαρή!»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου τον ενημερώνει για τη μάχη που δίνει ο Δήμος για μια Αθήνα καθαρή και για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας .

 

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρει:

 

Αγαπητέ κύριε Χατζηθεοδοσίου,

 

Η καθαριότητα στην Αθήνα, όπως ξέρετε, είναι μια δύσκολη μάχη. Στον δήμο Αθηναίων τη δίνου με κάθε μέρα.

 

Καταφέραμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια, στις πιο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, με τις επιπτώσεις της κρίσης, τα κλειστά μαγαζιά, την αύξηση του αριθμού των αστέγων καθώς και των φαινομένων παραβατικότητας στην καρδιά της πόλης να επιβαρύνουν την εικόνα της Αθήνας. Το μειωμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας ολοκληρώνει καθημερινά 180 προγράμματα αποκομιδής, από 11.500 σημεία σε όλη την πόλη, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 660.000 κατοίκους και υποδέχεται πια 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

 

Η Αθήνα γνωρίζει μια ξεχωριστή δυναμική τα τελευταία δύο χρόνια, αξιοποιώντας τον πολιτισμό μαζί με τον τουρισμό, ως μοχλούς ανάπτυξης και προβολής της πόλης. Ο δήμος Αθηναίων, έχοντας αναπτύξει μια στοχευμένη στρατηγική και ισχυρές συμμαχίες με επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς της πόλης, έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Αθήνας ως σύγχρονου πολιτιστικού προορισμού, αυξάνοντας θεαματικά τον αριθμό των επισκεπτών και, κατ' επέκταση, τις θέσεις απασχόλησης. Η πόλη μας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ανερχόμενος προορισμός πολιτισμού για το 2017 από το Leading Destinations Award, τα λεγάμενα και «Όσκαρ των Μουσείων».

 

Η προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, ευταξίας και βελτίωσης της εικόνας της πόλης, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, τώρα κορυφώνεται. Ανανεώνουμε τους κάδους και τα οχήματα καθαριότητας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, εκσυγχρονίζουμε υποδομές και ενισχύουμε δραστικά την καθημερινή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας στον δήμο Αθηναίων.

 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

 

  • Περισσότεροι από 4.500 νέοι κάδοι, μέσα σε 1 χρόνο, συμπληρώνουν το υφιστάμενο δίκτυο και αντικαθιστούν φθαρμένους κάδους.

  • Περισσότερα από 40 νέα οχήματα, πλυστικά και απορριμματοφόρο βγαίνουν στους δρόμους και αυξάνουν τα καθημερινά δρομολόγια αποκομιδής.

  • Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2017, υποδέχεται καθημερινά έως 140 τόνους απορριμμάτων.

απελευθερώνει οχήματα και προσωπικό, καθιστώντας δυνατή την αποκομιδή απορριμμάτων έως και 3 φορές την ημέρα στις επιβαρυμένες περιοχές της πόλης.

  • 17 βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, έχουν ήδη εγκατασταθεί στις γειτονιές της Αθήνας. Αντικαθιστούν 500 συμβατικούς κάδους, εξασφαλίζοντας περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, ελεύθερα πεζοδρόμια, πιο καθαρές και περυιοιημένες γειτονιές.

  • Ενισχύεται η ανακύκλωση, με την τοποθέτηση νέων μπλε κάδων, που διευκολύνουν την προσπάθεια κατοίκων και υπηρεσιών για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

  • Εντείνονται οι δράσεις καθαρισμού της μουτζούρας από τις προσόψεις των κτηρίων, μέσω μιας πολύπλευρης συνεργασίας με ιδρύματα, επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών και, βέβαια, τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

 

Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις νέες αυτές παρεμβάσεις, μετά από γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, πολύπλοκες διαδικασίες και δυσκολίες λόγω του δυσχερούς οικονομικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις αυτές έρχονται να προσθέσουν δυνάμεις, πόρους και εργαλεία, στην προσπάθειά μας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, ακόμη πιο δυναμικά και, σ' αυτήν την προσπάθεια, σας θέλουμε όλους δίπλα μας, κατοίκους και επιχειρηματίες. Η συμβολή σας, όχι μόνο στη διατήρηση της καθαριότητας, αλλά και στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, θα κάνει την Αθήνα πιο καθαρή.

 

Με μήνυμα «Φτιάχνουμε μια Αθήνα καθαρή!» εγκαινιάσαμε μία νέα πλατφόρμα ενημέρωσης και επικοινωνίας, το athinakathari.citvofathens.gr. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για το σύνολο των παρεμβάσεων που ολοκληρώνονται, με στόχο να ενισχυθούν οι δράσεις καθαριότητας.

 

Μέσα από το τετράπτυχο «Φροντίζουμε - Προσέχουμε - Μαθαίνουμε - Συμμετέχουμε» παρουσιάζουμε με τρόπο εύληπτο και αναλυτικό τόσο τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων για την καθαριότητα στην πόλη, όσο και χρήσιμες πληροφορίες για τους κατοίκους, επιχειρηματίες κι επισκέπτες της Αθήνας για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη διατήρηση μιας καθαρότερης πόλης.

 

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία. Να ανατρέψει την παγιωμένη αντίληψη και στάση που περιφρονεί το δημόσιο χώρο. Τηρώντας τα ωράρια αποκομιδής, το πρόγραμμα αποκομιδής με ραντεβού, τα προγράμματα ανακύκλωσης, διευκολύνουμε το έργο του προσωπικού καθαριότητας. Αυτό συνοψίζεται, άλλωστε, στο μήνυμα της εκστρατείας που μόλις ξεκίνησε.

 

Η βοήθειά σας στη διάδοση του μηνύματος είναι πολύτιμη. Ας φτιάξουμε όλοι μαζί, «μια Αθήνα καθαρή»!

 

 

Σας ευχαριστώ

 

Γιώργος Καμίνης

 

 

 

ΣΒ

 

 

 

 

Tags: Κοινωνία Το άρθρο έχει αναγνωσθεί 1244 φορές

Σχετικές Ειδήσεις